Svi su slobodni

OVO SU ČEKALI ZVEZDA I PARTIZAN! MOGU DA BIRAJU CENTRE: Pljušte otkazi, slobodni NBA šampion, treći pik i poznata lica!

Autor Nikola Lalović

Počinje NBA sezona, a to znači samo jedno – redom pljušte otkazi!

Izvor: Profimedia

Nova NBA sezona počinje 19. oktobra, a pre tog datuma svi timovi moraju da kompletiraju svoje sastave i krenu u sezonu sa 17 igrača.

Od toga je 15 pod garantovanim ugovorom, a dvojica su na dvostrukom ugovoru, što znači da veći deo sezone provode u razvonoj ligi, a samo jedan deo sezone sa NBA timom.

Letnju ligu i predsezonu zato timovi koriste da isproveravaju svoje opcije, a u poslednjih nedelju dana videli smo pedesetak otkaza!

A to je šansa za timove iz Evrope, pa i iz Srbije da se pojačaju! Celog leta se spekulisalo da Crvena zvezda i Partizan traže centra, a veliki broj visokih igrača sada je odjednom ostao bez ugovora! Evo ko se sve nudi.

OVO SU NAJZVUČNIJA IMENA!

Izvor: Profimedia

Iako su neki poput Hrvata Luke Šamanića posle otkaza vrlo brzo našli novu NBA destinaciju, malo je onih koji su otpušteni pred sam početak sezone, a koji će naći NBA angažman.

Svakako najzvučnije ime među otpuštenim centrima je Džalil Okafor, nekadašnji treći pik na draftu. On se nije snašao kako se očekivalo u Filadelfiji, prešao je u Bruklin, potom odigrao nešto dobre košarke u Pelikanima i sada ostao bez posla.

Lejkersi su svoj roster napunili veteranima, pa su otpustili čak pet igrača u prethodnih nekoliko dana. Otkaz su dobili Džoel Ajaji, Čondi Braun junior, Trevelin Kvin, Mek Meklang i Kameron Oliver.

Rešenje pod košem bi od njih mogao biti samo Kameron Oliver koji je već igrao evropsku košarku u Izraelu 2020. godine, a sa visinom 203 centimetra bolje se snalazi kao četvorka.

Još jedan tim koji juri titulu otpuštao je redom, pa su tako u Golden Stejtu otkaze dobili Ejveri Bredli, Majkl Mulder, Geri Pejton junior i Džordan Bel, a Bel je još jedno zvučno ime u reketu koje je ostalo bez posla.

Nakon što su ga Bulsi izabrali na draftu on je igrao za Golden Stejt, Minesotu, Memfis i Vašington, a sa Voriorsima je 2018. godine bio NBA šampion.

NJIH DOBRO ZNATE!

Izvor: MN Press

Tu su i imena koja odlično poznajemo sa evroligaških ili ABA parketa, a koja nisu uspela da se izbore da ostanu u sastavima NBA timova. 

Probao je nekadašnji krilni centar Zvezde Džoni O’Brajant da se vrati u Milvoki, ali je njegov povratak bio kratkog daha, pa je sada ponovo u potrazi za timom. Takođe je i Emanuel Teri dobio otkaz, a iako to još uvek nije zvanično, sva je prilika da ni Tarik Blek neće ostati u Denveru.

Probao je da se izbori da bude rezerva Nikoli Jokiću, ali on ni u Evroligi nije dominirao. Sada su svi oni slobodni, mada je teško zamisliti ih u Crvenoj zvezdi i Partizanu.

A DA SE VRATE U EVROPU?

Izvor: Profimedia

Dva centra sa iskustvom evropske košarke su takođe u ponudi. Jedan je Norvel Pele, reprezentativac Libana koji je sa 28 godina promenio ogroman broj klubova, 

Sa karijerom od NBA lige pa sve do Tajvana on je u Italiji igrao za Torino i Vareze, pa bi sada posle otkaza u Niksima mogao da potraži sreću u Evropi još jednom.

Tu je i Džejms Benks, nekadašnji mladi reprezentativac SAD, koji je nakon koledža ostao nedraftovan, pa je odigrao jednu sezonu u Izraelu. Nije uspeo da se izbori za mesto u timu Nju Orleansa ovog leta i sada je u potrazi za angažmanom.

NIJE IŠLO U NBA – VREME ZA EVROPU?

Izvor: Profimedia

Bez posla je ostao i veliki broj centara koji su tokom karijere uspevali da imaju epizodne uloge u svojim NBA timovima, ali se nikada nisu probili. 

Džuvan Morgan je odigrao 50 utakmica za Jutu u dve sezone, ali sada je prešao u Boston i dobio otkaz, zajedno sa bekom Rajanom Arćidijakonom.

Snažni Nigerijac Danijel Oturu je prošle sezone odigrao 30 mečeva za Los Anđeles Kliperse, a sada je do poslednjeg momenta bio u planovima Čikago Bulsa, ali su ga otpustili.

Toronto je u poslednjem momentu otpustio dva centra, Fredija Džilespija koji je prošle sezone postizao 5,6 poena po meču na 20 odigranih utakmica za Reptorse i Redžija Perija, još jednog nekadašnjeg mladog reprezentativca SAD.

Od svih njih u ligi je najviše potrajao Sudanac Venjen Gabrijel, koji je sa svojih 206 centimatara visine uspeo da odigra čak četiri sezone u ligi, a pojavio se i u plejofu za Portland 2020.

Do samog početka sezone treba očekivati još nekoliko otkaza jer nisu sve ekipe kompletirale svoje redove, a evropski timovi, sa njima i Crvene zvezde i Partizan sada će imati veliki broj igrača kojima mogu da ponude ugovore.