"Šesta lična"

NIKOLA JOKIĆ JOŠ JAČI - ČAK SE NAZIRU I MIŠIĆI: Bogdan Bogdanović na jednoj, svi Srbi na drugoj strani Amerike! (VIDEO)

Autor Mladen Šolak

Tandem MONDO podkasta "Šesta lična", Miloš Jovanović i Edin Avdić, u najnovijoj epizodi detaljno prolaze kroz timove Zapadne konferencije. A na njoj igraju svi srpski košarkaši izuzev Bogdana. Pročitajte i poslušajte kako stoje stvari u tom delu SAD.

Izvor: Profimedia

Ne tako davno, Srbija je imala tek dvojicu NBA košarkaša – i nijedan od te dvojice nije igrao previše bitnu ulogu. Bili su to Nemanja Nedović i Ognjen Kuzmić u Golden Stejtu u sezoni 2013/14, a kasnije i samo Kuzmić.

Međutim, situacija se – dodali bi, shodno našem renomeu – polako popravljala s godinama, do te tačke da smo eto letos dočekali i prvog srpskog MVP-ja Nikolu Jokića, a da je sa druge strane Amerike Bogdan Bogdanović sa Atlantom igrao finale istoka.

Danas, petorica Srba brane boje NBA klubova, a četvorica – svi, dakle, sem već spomenutog Bogdanovića – igraju u Zapadnoj konferenciji. Nikola Jokić je u Denveru, Boban Marjanović u Dalasu, Aleksej Pokuševski u Oklahomi, dok će svoju sreću u Kaliforniji ponovo potražiti Nemanja Bjelica, novi član Golden Stejt Voriorsa.

Poslušajte u MONDO podkastu "Šesta lična" šta ih očekuje:

U analizi Zapadne konferencije, drugom delu NBA najave podkasta Šesta Lična, bilo je naravno reči i o našim igračima tamo i njihovim prilikama u novoj sezoni. Naravno, najviše se pričalo o Jokiću, koji u nove okršaje ulazi kao aktuelni MVP, a čini se da još nismo videli najbolje od njega.

"Nikola, koliko sam video, fizički deluje najbolje – i bolje nego prošle sezone. Čak se naziru i neki mišići", našalio se Edin, i dodao da je on ionako "prirodno jak". "U situaciji gde su se svi povređivali i razboljevali on jedini nije, i za odlične partije nagrađen je MVP titulom", kaže Edin.

Izvor: Profimedia

Pa opet, nekako se čini da se Nikola polako, ne svojom voljom, uvlači u onu situaciju kada je on ubedljivo najbolji igrač oko kojeg ne može da se posloži ostatak ekipe. Edin je tu napravio paralelu sa Čarlsom Barklijem koji je svoju mladost proveo u Filadelfiji i svake godine tražio da mu se obezbedi neko pojačanje. Do toga na kraju nije došlo, pa je "ser Čarls" sreću potražio u Finiksu...da li će do tako nečega doći i u Denveru, ne znamo, ali evo nek stoji.

Kako god, šanse Denvera ove sezone treba ponovo proceniti nakon povratka iz povrede Džamala Mareja, a to će se desiti...ne znamo kada. Neke optimistične procene su sredina marta-početak aprila, a i kad se vrati, ne znamo u kakvom će stanju biti. Tako da, Denver, po oceni i Edina i Miloša, mnogo zavisi od toga.

Bjeličin Golden Stejt ove sezone izgleda ne baš kao onaj "stari" Golden Stejt sa Durentom, ali je svakako možda u najboljem izdanju još od odlaska visokog skorera u Bruklin. Stef Kari je u odličnoj formi, Klej Tompson se vraća na parket oko Božića, Drejmond Grin je raspoložen za ljuti boj, a tu je i Oto Porter kao šuterska podrška, kao i sjajni Džordan Pul koji se profiliše kao "šesti čovek".

A šta može Nemanja?

Izvor: Profimedia

Pa, Miloš tvrdi da on može mnogo, i to baš na onaj način na koji bi mi, koji ga znamo još iz Zvezde, Baskonije i Fenerbahčea, voleli da ga vidimo u NBA. "Kada je Bjelica doveden u Voriorse, poslao sam poruku američkim kolegama koji su bliski Golden Stejtu da se nadam da će on biti korišćen onako kako treba – kao 'krilni plej' koji spušta loptu u dribling i napada prodorom, a ne samo kao 'ćoškaroš', kakav je bio u Minesoti i Sakramentu. Oni su mi odmah odgovorili da je Bjelica namenski doveden da igra baš u toj ulozi, i da će mu biti poverena zaduženja sekundarnog kreatora kad je u igri", kaže Miloš.

Ako su utakmice Golden Stejta iz pripremnog perioda ikakvo merilo, izgleda da će se upravo to i desiti.

Naravno, ne smemo zaboraviti ni to da je srpska kolonija kraj zaliva jača i za Dejana Milojevića, koji je Stiva Kera i ostatak osoblja već naučio da ga zovu "Deki". Milojevićev angažman ispraćen je jako pozitivnim kritikama u američkim medijima i od strane struke – izvori bliski Voriorsima smatraju da je ovaj klub zanemario razvoj sopstvenihi talenata, i da je Milojević pravi čovek da to "reguliše".

Izvor: Instagram/kylenmills/Screenshot

Od njega se pre svega očekuje da unapredi igru talentovanog Džejmsa Vajzmena, čiji se povratak očekuje sredinom novembra, ali i "rukija" Džonatana Kaminge, koji takođe trenutno kuburi sa povredom.

A šta još ima na zapadu, i koje su prognoze koje Miloš i Edin iznose oko mogućeg NBA finala, kao i to ko će biti novi MVP, ruki godine i tome slično...pa, pogledajte podkast i utvrdite gradivo!