ABA TERMOMETAR

ŽELJKOVA VOJSKA SVE PRESKAČE, ZVEZDA DOČEKALA KUZMIĆA: MONDO kolumna - Budućnost ima sjajan TRIO, a šta je sa Micovim?

Autor Miloš Jovanović

Kakvo je stanje na Miloševom ABA termometru posle četvrtog kola? Ima novih pomeranja...

Izvor: MN Press

Četvrto kolo je za nama, i ko je pratio, imao je i šta da vidi - paklen vikend košarke, sa nekoliko stvarno vrhunskih utakmica, puno drame, lepih poteza...ali ko je gore, a ko dole? Hajde da pogledamo ko skače a ko pada..

1. PARTIZAN (4-0, prošle nedelje 1. mesto)

Crno-beli su prevagnuli u okršaju neporaženih u Zagrebu, i sada je situacija na vrhu tabele poput one iz legendarnog filma "Gorštak" sa Kristoferom Lamberom i Šonom Konerijem - "može biti samo jedan!". Cibona je bila najozbiljniji izazov do sada za Željkovu vojsku, i oni su ovu prepreku skoro pa rutinski preskočili, uz tek poneki period natezanja. Opet je Dalas Mur pokazao svoju bitnost u ovoj ranoj fazi sezone sa nekim značajnim šutevima, a istakao se i Zek LeDej poenima i liderskim sposobnostima. Partizan kreće sa Evropom od nedelje, pa da vidimo kako će se snaći u borbi na dva fronta.

2. CRVENA ZVEZDA (3-1, prošle nedelje 8.)

Izvor: MN Press

Veoma je naporna nedelja za Zvezdom, koja je odigrala tri utakmice u pet dana, od čega dve u Evroligi, i ostvarila dva važna trijumfa (a u Moskvi se uopšte nije obrukala). Zaštekali su crveno-beli na početku meča sa Cedevitom, gubili čak šesnaest razlike u jednom trenutku, ali su se trgli do poluvremena, i agresivnom odbranom u finalnom periodu dotukli slovenačku ekipu. Čak dvadeset skokova u napadu, kao i jedanaest ukradenih, vam govori sve što treba da znate - a navijače izuzetno raduje povratak u formu Ognjena Kuzmića, kao i učinak Nikole Ivanovića i Ostina Holinsa. I koliko zapravo snage ima Nikola Kalinić koji igra NBA minute u startu sezone i i dalje izgleda moćno i motivisano?

3. BUDUĆNOST (3-1, prošle nedelje 6.)

Nekih deset minuta se činilo da će Igokea nadigrati i Budućnost nakon Zvezde, a onda je došlo do prekida filma, tj. do šuterske rapsodije Di Džeja Silija i pojave "pravog" Vilija Rida, koga su nahranili lobovima onako kako treba. Kada je trio Kobs-Sili-Rid razigran, Budućnost može sa svima u kolo. Samo, šta je sa Vladom Micovim, koji na startu sezone šutira 37.5% za dva i 18.2% za tri? Aleksandar Džikić mora dobiti nešto više kako od njega, tako i od Edina Atića, koji za sada deluje prilično skromno.

4. FMP (3-1, prošle nedelje 4.)

Izvor: MN Press

"Panteri" su potvrdili "brejk" u Ljubljani pobedom protiv Mornara - ovaj put, morali su to da urade bez Marka Radonjića, ali je njegov nedostatak nadoknadio Brajs Džouns, koji igra zaista fantastičnu sezonu do sada - pravo je uživanje gledati ga kako svojom brzinom "lomi" čuvare, a zatim poentira ili pronalazi saigrače. Sve je bolji i Garet Nevels, koji se pokazuje kao igrač odličan u prodoru i sa istančanim smislom za asistenciju, a i u odbrani je jak. Trener Stefanović može biti i više nego zadovoljan za sada...

5. BORAC (2-2, prošle nedelje 7.)

Znate za onu o pranju ruka u Moravi? Hanter Hejl je izgleda otišao i korak dalje, jer nakon onakvog šuterskog performansa protiv Mege, sklon sam pomisliti da je verovatno ne prao ruke, već otplivao do Trstenika i nazad. Dobru partiju pružio je i Marko Pecarski, i sada već standardni Sava Lešić, ali raduje i dobra forma Ilije Đokovića - jagodinski Van Eksel je pogodio nekoliko suludih trojki i tako na najbolji način proslavio poziv selektora Svetislava Pešića na reprezentativno okupljanje.

6. KRKA (2-2, prošle nedelje 10.)

Nastavlja se rokenrol u Leonu Štukelju - Zadrani su Roku Stipčeviću posvetili puno pažnje u inicijalnim minutima, pa je skorerski teret preuzeo mladi Andrej Stavrov, koji je izbušio Zadar u maniru Kleja Tompsona. A kada se on umorio, a i odbrana Dalmatinaca sa njim, Rok je nastavio po svome - 19 poena, tri trojke iz četiri pokušaja...čovek ubacuje kao u bunar. Moramo istaći ovde i Jurija Macuru, koji je upisao monstruozni dabl-dabl od 17 poena i čak 16 skokova. Još od "zlatne ere" Aleksandra Džikića ne pamtim ovako raspevanu Krku koja "seva" iz svih uglova kad ih pustite.

7. SC DERBI (2-2, prošle nedelje 11.)

Kakvom su nas samo utakmicom častili Split i Derbi u nedeljnom matineu - dva produžetka igrala su se na "Malim Gripama", a prevagnuo je na kraju gostujući tim, koji je do pobede odveo maestralni Kajl Vinjales - iskusni Amerikanac ubacio je čak 37 poena uz 9 asistencija, a pravu podršku dali su mu Kenan Kamenjaš (18 poena, 13 skokova), Flečer Megi i Džastin Edvards. Vinjales se vrlo rano profilisao kao čovek kojem definitivno neće zafaliti poziva svako leto kad se budu sklapali ABA rosteri - ostaje pitanje šta on može protiv kvalitetnijih ekipa, a zanimljivo će biti videti ga sledeće kolo protiv Cibone.

8. CIBONA (3-1, prošle nedelje 2.)

Nagovestili su mladi Cibosi da im je forma u blagom spustu u onoj utakmici u Zadru, a to se sada i potvrdilo protiv Partizana. Konačnih 18 razlike možda laskaju Beograđanima, ali u ovom momentu izvesno govore o razlici u kvalitetu, kao i nemogućnosti zagrebačke ekipe da se odupru kada kvalitetniji protivnik doda gas. Opet, ima tu svetlih tačaka - Rivers je ostao konzistentan u skoku, a dobru partiju pružio je i Prkačin. Vreme radi za njih.

9. CEDEVITA OLIMPIJA (2-2, prošle nedelje 9.)

Izvor: MN Press

Šta se to dešava sa "zmajčekima"? Poraz protiv Crvene Zvezde u Beogradu možda i nije najdramatičnija stvar na svetu, ali ako uzmemo u obzir da je dotični došao odmah nakon izgubljene utakmice od FMP-a na svom terenu, te da su protivniku dozvolili već spomenutih dvadeset skokova u napadu, poklonili dvadeset i jednu izgubljenu loptu, te šutirali loših 9 od 28 za tri...pa, može se reći da Jurica Golemac ima određene probleme. Čaršija već bruji o promeni trenera, spominje se Milan Tomić kao zamena, i za sada je sve to na nivou trača, ali moraće bivši strateg Primorske da prestroji svoje trupe ne bi li odagnao takve žamore.

10. IGOKEA (2-2, prošle nedelje 3.)

Da Igokea može da igra 40 minuta kao što je odigrala prvu četvrtinu u Podgorici, nosili bi zlatno-ljubičaste dresove i zvali bi ih "Lejkersi". Međutim, nisu Igosi mogle da isprate tako nešto u celosti, a kada je pao tonus u odbrani, počele su i da drhte ruke u napadu - trinaest razlike na kraju je još i dobar rezultat i više je nekako plod opuštenosti domaćina. Aleksa Radanov je posle meč-viner partije u Beogradu protiv bivšeg kluba vezao dva prosečna izdanja (nije se istakao ni protiv Galatasaraja u FIBA LŠ), i pokazao koliko je zapravo teško napraviti kontinuitet kvalitetne košarke na ovom nivou. Ali vremena ima dovoljno za sve ispravke, a Dragan Bajić je čovek koji itekako zna gde da "dotegne" a gde da "popusti".

11. MEGA (2-2, prošle nedelje 5.)

Stara košarkaška floskula je da se u ovoj igri poeni postižu u talasima. Mega je u Čačku imala premalo svojih, a dozvolila previše tuđih - Borac je oteo kontrolu utakmice sa velikih 20-2 pred kraj poluvremena, i sve što je Mega uspela otad je bio jedan mini-baraž Boriše Simanića, koji je sada na 66.7% za tri ove sezone (i to na solidnih 5 pokušaja po utakmici). Način na koji su Hejl i Đoković pogađali je mali razlog za brigu, i nešto na čemu će Vlada Jovanović sigurno poraditi u danima koji dolaze.

12. SPLIT (0-4, prošle nedelje 12.)

Ponovo je Splitu falilo nešto malo da dođe do pobede. Ovaj put, igrali su 50 minuta košarke, imali svoje prilike da reše posle 40, pa i 45, ali avaj - Vinjalesa nisu umeli da zaustave, a nije pomoglo ni dvadeset prodatih lopti, kao ni očajnih 2 od 13 koje je sa trojke ispalio Roko Leni Ukić. Malo je autoritativnije nastupio Tre Meklin, i to može biti nekakav znak. Ali neće samo on biti dovoljan.

13. MORNAR (0-4, prošle nedelje 13.)

Izvor: MN Press

Novo kolo, nova agonija za Barane - ovaj put, bolji rival bio je FMP, a ponovo zabrinjava broj puštenih skokova u napadu, čak petnaest. Mihailović i dalje pogađa svoje, probudio se i Nemanja Gordić sa dvadeset i jednim poenom (i misterioznih 1 od 5 sa penala), ali ponavljamo opet - Mornar odbranu nema, a poeni u rukama nisu stalna kategorija kod većine igrača u ovom sastavu. Može li Vil Mozli da donese preokret, makar u tom defanzivnom skoku koji je među najgorima u ligi? I je li on poslednje pojačanje na spisku?

14. ZADAR (0-4, prošle nedelje 14.)

Ista meta, isto odstojanje - Zadar je u Novom Mestu pružio novu ispodprosečnu partiju, uz dozvoljenih 62.2% za dva, i odnos skokova 40-18 (!!!) u korist slovenačke ekipe. Nagomilani problemi došli su glave i prvom treneru Ivanu Perinčiću, koji je s novom nedeljom razrešen dužnosti - ko god dođe, imaće pred sobom izuzetno ozbiljan zadatak. Jer, naredne utakmice protiv Borca i FMP-a su nekakva prilika da se crni niz prekine - ne uspeju li to, čeka ih niz mečeva sa Zvezdom, Budućnosti, Igokeom i Olimpijom i čas posla se šestotruki prvak Jugoslavije može naći sa neprijatnih 0-10 na tabeli, a odatle se bogami teško čupa...