Šesta lična

PARTIZAN DEMONSTRIRAO SILU, PRORADILA JOŠ TROJICA: MONDO kolumna - crno-beli natenane napunili oružje

Autor Mladen Šolak

Kolumnista MONDA Miloš Jovanović osvrt na "jadransko" kolo počeo komentarom igre i učinka crno-belih.

Izvor: MN Press

Novi utorak, novi termometar! Osim...što je prošli bio u ponedeljak. Ali razumemo se. Na prvom mestu nema promene, jer Partizan i dalje nema poraz. Ali ima li gibanja u "višim" segmentima, i šta se zbiva na dnu skale? Da vidimo...

PARTIZAN (5-0, prošle nedelje 1)

Po prvi put ove sezone, Partizan je u potpunosti demonstrirao silu i ostavio Krku na svega 45 poena, uz ukupni indeks 6. Možda Krka i nije reper, neki će reći, ali obratite pažnju kako crno-beli znalački koriste ovaj "lakši" deo rasporeda ne bi li natenane uigrali svoje raznovrsno naoružanje. Ovo kolo "proradili" su Madar, Kurucs i Panter, Glas i Koprivica su nagovestili lepe stvari, a odmorili Ledej, Smailagić i Mur. Što se odbrane tiče, tu izgleda već svi rade...

Izvor: MN Press

BUDUĆNOST (4-1, prošle nedelje 3.)

Podgoričani polako, ali vrlo sigurno, podižu formu i počinju da liče na onu od jednih arhiklasičnih Džikićevih borbenih jedinica koje su tvrde i beskompromisne. Evropski brejk u Ulmu potvrđen je važnom pobedom u Ljubljani, koja je došla posle prave triler završnice i jednog majstorskog poteza Di Džeja Silija. Ostalo je samo još da svoju šutersku formu pronađu Edin Atić i Vladimir Micov – potonji je sada pao na neke od najgorih procenata u svojoj bogatoj i uspešnoj karijeri (svega 18,8 odsto za tri).

CRVENA ZVEZDA (4-1, prošle nedelje 2)

Zvezdina nedelja je išla po planu sve do petka u rano popodne, kada su počeli da stižu izveštaji da Nikola Ivanović verovatno neće nastupiti protiv Albe. Bez svog "džokera" na poziciji razigravača, crveno-beli nisu uspeli da pobede nemačku ekipu, a dosta su se pomučili i u Baru protiv Mornara. Ipak, ima Dejan Radonjić i ovde čemu da se raduje – Ognjen Dobrić je pronašao šutersku formu, Aleksa Uskoković je uskočio sa nekim bitnim poenima kad se lomilo, a sada već možemo i naglas početi da pričamo o velikom povratku Ognjena Kuzmića. Raduju i prvi minuti oporavljenog Majka Cirbesa.

Izvor: MN Press

FMP (4-1, prošle nedelje 4)

Nastavlja se start sezone iz snova za ekipu iz predgrađa. "Panteri" su upisali još jednu pobedu na gostovanju – ovaj put pobeđena je Mega, a ponovo su vrhunske partije pružili Brajs Džons i Garet Nevels. Nevels, koji doprinosi poenima, ali i prisustvom u skoku i u odbrani, je pogotovo lepo iznenađenje – pomenimo ovde i Izundua i Tasića koji kontrolišu rekete u napadu i odbrani. Ako bi se nagrada za trenera sezone dodelila posle petog kola, Nenad Stefanović bi sigurno bio jak kandidat.

SC DERBI (3-2, prošle nedelje 7)

Kajl Vinjales se ne šali. Nakon poenterske eksplozije na Gripama usledio je i novi rafal, ovaj put u Podgorici protiv Cibone – trideset i dva poena, uz pet asistencija, izbacile su mičigenskog Portorikanca u sam vrh liste jadranskih strelaca. Derbi je već u samom startu profilisao neku standardnu ekipu "dežurnih" krivaca preko kojih će pokušati da izbori opstanak – Vinjales, Megi, Kamenjaš – i za sada im dobro ide. Pratimo i Borisa Tišmu, koji za sada šuterski ne doprinosi kako ume (2 od 14 za tri u sezoni).

Izvor: MN Press

IGOKEA (3-2, prošle nedelje 10)

Igosi su na najbolji način iskoristili nedelju pauze u Ligi Šampiona – poraz protiv Budućnosti je arhiviran, a ligaška pozicija u ABA učvršćena pobedom nad Splitom. Svih dvanaest igrača trenera Bajića se upisalo u strelce, pogađalo se raznovrsno i za dva i za tri, ali ova pobeda je ipak pre svega timska – čak 42 skoka, 27 asistencija i devet ukradenih lopti dovoljno govore o tome. Raduje i dobar učinak Dalibora Ilića, koji je ponovo dvocifren posle prvog kola.

ZADAR (1-4, prošle nedelje 14)

Šok terapija u vidu smene trenera Perinčića urodila je plodom, makar na kratko. "VD" Srđan Helbih je vodio Zadrane do prve ovosezonske pobede, i to kakve – u dvorani koja nosi ime po jednom od najvećih jugoslovenskih košarkaša svih vremena poražen je Borac, svež od one šuterske eksplozije kraj Morave. Proradio je veteran Karter sa 18 poena i 8 skokova, a izdvajamo ovde i "bludnog sina" Pavla Marčinkovića koji je upisao skromna dva poena, ali je ukrao čak šest lopti. Novi trener je inače Vladimir Anzulović, i on će voditi ekipu od sledećeg kola.

Izvor: MN Press

CIBONA (3-2, prošle nedelje 8)

Da li su Cibosi udarili u zid? Poraz od Partizana je bio očekivan, ali treću utakmicu za redom „Vukovi“ ne liče na sebe, ili makar na ono što su prikazali u prvim kolima. Roko Prkačin je upisao „nulu“, Nejt Rivers po prvi put ostao bez blokade – kao svetla tačka pojavio se Mateo Drežnjak koji je pogodio pola Ciboninih trojki i skorerski koliko-toliko uspeo da isparira Vinjalesu. Cibona, međutim, i dalje dobro skače, i dalje dobro kruži lopta, samo četrnaest izgubljenih je previše.

CEDEVITA OLIMPIJA (2-3, prošle nedelje 9)
Čudna nedelja za slovenačku ekipu. Prvo su otišli tamo gde i Real i Barselona sa mukom pobeđuju (Gran Kanarija), i uzeli ceo plen. Dobru formu iz Evrope, međutim, nisu preneli na Jadran gde im je bodove odnela inspirisana Budućnost. Nakon dve odlične uzastopne partije (27 poena Granki, 26 Budućnosti, uz ukupno 11 trojki), čini se da je „slučaj Pulen“ stavljen u fioku. Sada se već postavlja ono staro pitanje iz vesterna – da li je Ljubljana dovoljno velik grad za dvojicu opasnih revolveraša, tj. Pulena i Markusa Kina? Rasplet sledi (ili ne).

MEGA (2-3, prošle nedelje 10)

"Mlados’ ludos’", kaže naš narod – tako nekako možemo i opisati Megu, koja drugi vikend za redom ulazi u veliki zaostatak, zatim ga stiže, i na kraju ne uspeva da odgovori dovoljno kvalitetno kako bi pobedila. Boriša Simanić je konačno počeo da štedi odbrane ("tek" jedna trojka iz četiri pokušaja), ali niko iz Mege nije bio dovoljno raspoložen da zaustavi Brajsa Džonsa koji je pravio rusvaj u gotovo svakom posedu, i razloge poraza treba pre svega tražiti tu. Dobru partiju pružio je Nikola Jović, koji je opet dobio "produžene" minute, pa je to nekakva uteha za Vladu Jovanovića čiji su momci sada ispod crte od 55 odsto.

Izvor: MN Press

BORAC (2-3, prošle nedelje 11)

Dosta grubo prizemljenje za Čačane nakon onakve utakmice protiv Mege usledilo je na obali jadranskog mora, gde je „vaskrsli“ Zadar baš protiv njih udario svoju prvu recku. Hanter Hejl je opet ispogađao svoje (23 poena, 4 trojke), ali pokretačka snaga Borca su njegovi visoki igrači, a njihovog učinka gotovo da nije bilo – Pecarski, Marinković i Lešić postigli su svega petnaest poena, uz šut iz igre 5/18.

KRKA (2-3, prošle nedelje 12)

Nakon debakla u Beogradu, prošlonedeljni hvalospevi čine se dalekim kao trofej Evročelendža. Krka je protiv Partizana upisala treći najgori košgeterski učinak u istoriji ABA (koga zanima, "šampion" ove kategorije je Široki Brijeg sa 43 poena), i postavila jedan interesantan rekord – postali su prva ekipa u dvadeset godina jadranske košarke koja je završila neku utakmicu bez dvocifrenog poentera u sastavu. Ruku na srce, sumnjam da će Roka i drugare ovo potresti – oni guraju dalje po svome, i čekaju novu mušteriju "Štukelju"...

MORNAR (0-5, prošle nedelje 13)

Hajdemo prvo one dobre stvari – Mornar je dugo bio u ovoj utakmici, i uspevao da isparira Zvezdi makar poenterski. Međutim, četrnaest minuta Vila Mozlija nisu bili dovoljni da se koriguje katastrofalni skok u odbrani, pa je Zvezda pokupila čak 47 odsto svih lopti pod obručem Barana. Ako se pitate kako se gube utakmice u kojima šutirate 50% za 2 i 40% za 3, pa, evo ovako. Kad će Mornar pobediti, dobro je pitanje – slede Budućnost, Igokea i Cedevita Olimpija...

SPLIT (0-5, prošle nedelje 13)

Kad ne znaš šta ćeš sa loptom, a ti je šutni. Ovako otprilike izgledaju napadi Splita iz nedelje u nedelju – "žuti" su ubedljivo prvi u ligi sa oko 29 pokušaja za tri po utakmici, ali su i prvi "odozdo" po procentu sa tek 25.69% uspešnosti. Split je jednu od najkvalitetnijih utakmica odigrao kada im se pojavio Darko Bajo i dao napadačku dimenziju pod reketom – bez učinka njega, Žganeca i Kedža, sve čemu se trener Subotić može nadati je da šuteri "uhvate ritam" u nekoj od sledećih utakmica i okrenu stvari na svoju vodenicu.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt