Košarka

SRBIN DONEO ŠOU NA EVROPSKE PARKETE, ZBOG TOGA SU GA I KAŽNJAVALI: Jedan potez iz finala se pamti zauvek! (VIDEO)

Autor Nikola Lalović

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih košarkaških virtuoza koje smo gledali na parketima.

Izvor: MN Press

Na današnji dan pre tačno 72 godine rodio se jedan od najvećih košarkaških virtuoza koje je videla Evropa. U Beogradu je tada rođen Zoran Moka Slavnić, čovek koji je uveo šoutajm u evropsku košarku. 

Igrajući na poziciji pleja on je pre punoletstva debitovao zua Crvenu zvezdu, a u crveno-belom dresu ostaće punu deceniju. Ostao je upamćen jer je po mnogo čemu bio redak, pa je tako uspeo da bude igrač oba večita rivala jer je u sezoni 1981/82 zaigrao za Partizan, a u trenerskoj karijeri je takođe trenirao oba kluba. 

Kao igrač bio je okosnica moćnog tima Jugoslavije koji je redom osvajao titule sa Draženom Dalipagićem i Draganom Kićanovićem, a toj generaciji su se kasnije pridružili i asovi poput Dragana Kapičića i Mirze Delibašića. 

Ostale su najviše upamćene njegove virtuozne partije za reprezentaciju Jugoslavije za koju je na 179 mečeva dao 1.465 poena. Uspeo je da osvoji zlata na Olimpijskim igrama, Svetskom i Evropskom prvenstvu i u retkom je društvu onih kojima je to pošlo za rukom. 

Eurobasket je osvajao tri puta, svetski šampion je bio 1978. godine u Manili, a Olimpiski 1980. u Moskvi. Nekoliko njegovih poteza osvojilo je publiku, a na Eurobasketu u Beogradu 1975. godine uspeo je da postigne pogodak bacivši loptu iznad glave u meču sa Španijom,. 

Najpoznatija njegova egzibicija je sa finala Eurobasketa 1977. godine kada je Jugoslavija savladala Sovjetski savez. Tada je zajedno sa Kićanovićem igroa "odbojku" tokom jednog napada, što je izazvalo pravi skandal i njih dovjica su kasnije i kažnjena zbog "ponižavanja protivnika". 

Odbojka Kića Moka
Izvor: Youtube/Compum

Pamti se i koš sa zvukom sirene protiv Italije na Olimpijskim igrama u Montrealu kojim je naš tim otišao u polufinale i kasnije uspeo da uzme srebro.

Proglašen je za jednog od 50 najvećih košarkaša u istoriji od strane FIBA 1991. godine.