Izdrži, čekamo te na terenu!

TREBALO JE DA BUDE NBA ZVEZDA, A NA DAN DRAFTA SE PROBUDIO NEPOKRETAN! Šokantna priča - Odjednom, kao da imam 80 godina 

Autor Nikola Lalović

Ipak, iako je jedva preživeo on ne odustaje!

Izvor: Profimedia

Kris Vilks je trebalo da bude jedan od izabranih na NBA draftu 2019. godine, bio je nadomak ostgvarenja svog sna nakon što je za dve godine na UCLA dao preko 1.000 poena. 

Skauti su smatrali da će biti izabran pred kraj prve runde, a kada se na dan drafta probudio bio je prestrašen i šokiran. Odjednom nije mogao da se pomeri! 

Izgubio je svaki osećaj u nogama, nije mogao da pomeri nijedan mišić od nožnih prstiju do kukova!

"Nisam imao nikakvu sumnju da ću uigrati u NBA i da ću biti pik prve runde drafta. Bio sam u najboljoj formi u životu, ali nažalost to je kratko trajalo", rekao je on u intervjuu za Njujork Tajms. 

Problemi su počeli kada je krenuo da privatno trenira sa NBA timovima, pa se tako zamalo onesvestio na treningu sa Sant Antonijom. Doktori su mu rekli da ima upalu grla, ali kada je bol u grlu prošao on je počeo da gubi osećaj u udovima! Nije mogao da spava, bolela su ga leđa, a u jednom trenutku mu bešika zamalo nije pukla jer nije urinirao duže od jednog dana. 

"Osećao sam se kao da mi je 80, a ne 20 godina. Bio sam u životnoj formi, čekao da me draftuju, a onda sam odjednom u bolnici, ne mogu da dižem, jedva pomeram noge i pitam se da li je sve gotovo", ispričao je Vilks.

Čak su mu Njujork Niksi ponudili ugovor, ali je problem bio što je morao da prođe lekarske preglede, a lekari nisu znali tša je sa njim i da li će ikada opet hodati. Na kraju se ispostavilo da on ima ADEM - a to je autoimuna bolest kod koje organizam napada mozak i nervne ćelije jer ih prepoznaje kao virus i želi da ih uništi.

Bolest je izuzetno retka, dobija je jedan čovek u 250.000 ljudi, a retko se javlja kod odraslih, uglavnom oboljevaju deca.

Slučaj mladog košarkaša je bio jako ozbiljan i doktori su morali da mu prepišu nekoliko različitih terapija, a postojala je mogućnost da do kraja života Vilks ostane nepokretan. Ipak posle nekoliko nedelja je povratio osećaj u nogama, ali je izgubio skoro 10 kilogarama. 

Rekli su mu da se sa NBA karijerom oprosti, a srećom po njega imao je osiguranje koje mu je zbog bolesti isplatilo nekoliko miliona dolara i oko egzistencije ne brine.

Ipak od NBA sna neće da odustane!

"Možda mnogi ljudi misle da ja ne mogu da stignem u NBA, ali zašto da ih slušam? Nisam slušao lekari kada su mi rekli da neću hodati ponovo, ni sada nikome ne dam da mi određuje ciljeve", rekao je Vilks. 

Tagovi