Šesta lična

VODIO ZVEZDU U DERBIJU, PREDVODI I TIM KOLA: MONDO kolumna -  ovo je IDEALNIH 5 kola ABA lige!

Autor Mladen Šolak

Kolumnista MONDA Miloš Jovanović i ove nedelje je sastavio tim kola ABA lige. Naravno, rundu je obeležio "večiti" derbi.

Izvor: MN Press

Nova sreda, nova petorka kola! I ovaj put, puno novih lica...ali, bogami, neki se i vraćaju!

Plejmejker je ove nedelje Nejc Barič. Omaleni plejmejker iz Trbovlja poveo je Split ka izuzetno bitnoj pobedi protiv Krke, uz individualni učinak od 20 poena, 10 asistencija, pet skokova i tri ukradene lopte. Barič se tako oporavio od loše utakmice u Ljubljani gde je ostao bez poena, i postao, makar na jedno kolo, znak stabilnosti u rotaciji „žutih“ koja je uglavnom sve sem stabilna. Uzevši u obzir da Split živi i umire od šuta za tri poena, iz velikog je značaja da Nejc pokuša da nastavi sa ovakvim partijama.

Izvor: MN Press

Njegov bekovski par je Lovro Gnjidić iz Cibone. Nismo gledali sjajnu košarke kraj Morave u ovom kolu, ali dvadesetogodišnji Zagrepčanin napravio je razliku sa svojih 18 poena, 8 asistencija, 5 skokova i dve ukradene lopte. Gnjidić, „veoma interesantan igrač“ kako ga Edin opisuje, je već nekoliko puta ove sezone odigrao dobro – čini se da je on neko od koga mnogo toga zavisi u napadu Cibone, i da se najbolje od njega tek očekuje.

Na nisko krilo ćemo prošvercovati Dalibora Ilića, ali ne i bez razloga – Ilić je unapredio šut spolja do te tačke da mu drugi čak i skaču na finte, a procenti (42% za tri ove sezone) govore dovoljno. Ilić protiv Mege nije imao promašaj u šutu za dva (7/7) – na to je dodao i dve trojke i dva penala za ukupno 22 poena, a imao je i svojih standardnih osam skokova (četiri u napadu). Ilić je tako potvrdio da nije bez razloga na prvom spisku novog selektora Karija Pešića, i sigurno će imati svoj učinak u mečevima protiv Letonije i Belgije.

Izvor: MN Press

Krilni centar ove nedelje je Danilo Tasić, ove sezone stvarno u vrhunskoj formi. Tasić je poslednjih pet godina proveo upoznajući zemlje bivšeg Varšavskog Pakta – na kontu ima tri sezone u Rumuniji, jednu u Poljskoj i jednu u Bugarskoj, ali u FMP-u se zaista pronašao i ostvaruje zaista sjajne brojke – sezonski proseci su mu 14.6 poena, 6.1 skok i 3.1 asistencija po meču. Protiv Derbija, Tasić je odigrao partiju sezone – 25 poena, devet skokova, pet asistencija, dve ukradene lopte i jedna blokada, a pogotovo je impresivna brojka od 12 iznuđenih faulova, što valjda nismo videli još od slavnih dana Dejana Milojevića.

Na kraju, naš centar nedelje je Luka Mitrović, koji je poneo titulu igrača utakmice u prvom ovosezonskom večitom derbiju. Nažalost, Luka je svoje učešće u derbiju završio nešto ranije zbog povrede oka, ali je do te tačke briljirao sa 16 poena (u jednom trenutku 7/7) iz igre, sedam skokova i dve asistencije, od kojih je ona „iza leđa“ za Nejta Voltersa materijal za špice.
Tako da, sumirajmo i ovu nedelju:

PG Nejc Barič
SG Lovro Gnjidić
SF Dalibor Ilić
PF Danilo Tasić
C Luka Mitrović

Poslušajte MONDO podkast "Šesta lična" o kolu za nama:

Do sledeće srede!