Košarka

OVO JE NAJBOLJA PETORKA ABA LIGE: Idealan tim na Jadranu sa TROJICOM srpskih igrača

Autor Mladen Šolak

Uoči novog kola, podsetimo se ko je obeležio prošlo. Kolumnista MONDA Miloš Jovanović sastavo je sa Edinom Avdićem "Idealnih 5" na Jadranu.

Izvor: MN Press

Pred novo kolo ABA lige, ne zaboravimo da proglasimo najbolje u prošlom!! Kao i svake nedelje, selektorska komisija podkasta "Šesta Lična" bira ko je zaslužio odlikovanja ove nedelje, i možemo reći – izbor baš i nije bio lak. Kao da je reprezentativna pauza malo izbacila ABA-ligaše iz ritma, tek, prvi put smo morali malo da se i pomučimo...ali rezultati su tu, pa vi vidite.

Plejkmejker je igrač Budućnosti Džastin Kobs. Aleksandar Džikić je bio u "stisci", sa svega osam igrača u protokolu, ali dok god je jedan od tih osam Džastin – "đetići" imaju šansu. Kobs je za 35 minuta na parketu upisao 22 poena (7 od 10 za dva, 1/3 trojke, 5/5 penali), pet skokova, sedam asistencija i jednu ukradenu loptu – sve ovo sabrano vam dođe indeks 32. Veteran iz „El Eja“ je tako ostvario statistički i najbolji učinak sezone, nadmašivši svoju partiju iz 5. kola kada je Cedeviti Olimpiji dao poen više, ali imao i sedam indeksnih poena manje.

Izvor: MN Press

Na šuteru, još jedan iskusni Amerikanac, i još jedan Džastin – Džastin Karter, bek Zadra. Karter je ove sezone doslovce jedina konstanta u sastavu šestostrukog prvaka stare Jugoslavije, i njegova dobra utakmica u Ljubljani donela je Zadranima ogromnu pobedu i veliki iskorak u borbi za opstanak. Nekadašnji bek Galatasaraja, Himkija, Astane i još, pa, trilion drugih klubova ubacio je Cedeviti Olimpiji 19 poena (7/15 za 2, 0/2 za tri), ali i uhvatio osam skokova, podelio sedam asistencija i ukrao tri lopte.

Izvor: MN Press

Nisko krilo je Nikola Kalinić, član Crvene zvezde. Nakon što je sezonu počeo u jakom ritmu sa desetak utakmica u kojima je igrao više od trideset minuta, "Kalina" sada i stiže da odmori ponekad – međutim, i dalje je ubojit. Protiv Cibone, Nikola je imao 15 poena (3/4 za 2, 2/2 za 3, 3/3 sa penala), tri skoka, dve asistencije, tri ukradene, jednu blokadu...“od svega po malo“, što se kaže, i indeks 22 u isto toliko odigranih minuta.

Izvor: MN Press

Na krilnom centru još jedan igrač Budućnosti – Marko Jagodić Kuridža. Borbenom Kuridži je boravak u reprezentaciji izgleda prijao, pa je tako sa relativnom lakoćom iskontrolisao skok-igru svojeg tima (10 uhvaćenih lopti), a usput stigao i da ubaci 12 poena i podeli tri asistencije. Veteran sedam jadranskih kampanja (osam ako računamo i onu jednu ABA 2 epizodu sa Primorskom) je tek treći put ove kampanje imao dvocifren učinak, ali je zato u skoku skoro uvek tu – dok se borbenost, naravno, podrazumeva.

Izvor: MN Press

Za kraj, centar ove petorke je Marko Pecarski. Dvadesetjednogodišnji bivši igrač Bajerna i Partizana (kakav CV za tako mladog momka) je čini se konačno uhvatio dobar ritam – nakon odlične partije u Novom Mestu, zasijao je sada i na gostovanju u Split, gde je postigao 26 poena (8/13 za dva, 3 od 4 za tri), uhvatio 12 skokova i udario jednu blokadu. Indeks 35, kao i zvanje zvaničnog MVP-ja kola, su priznanje za Markovu odličnu utakmicu.

Izvor: MN Press


Dakle, petorka desetog kola izgleda ovako :
PG Džastin Kobs
SG Džastin Karter
SF Nikola Kalinić
PF Marko Jagodić Kuridža
C Marko Pecarski

Do sledeće nedelje!