Šesta lična

ZVEZDA U PONORU NAŠLA REŠENJE, PARTIZAN TO NIJE MOGAO BEZ PANTERA: Ludo kolo ABA lige i novi MONDO termometar

Autor Mladen Šolak

Kolumnista MONDA Miloš Jovanović u najnovijoj kolumni osvrnuo se na burnu "jadransku" rundu.

Izvor: MN Press

Nova nedelja, novi termometar! Kolo za nama je bilo prilično burno, i realno, termometar je imao priliku ozbijlno da se protrese. E sad, da li je tu zaista i došlo do nekih realnih promena...izvol’te u salonu što bi se reklo.

CRVENA ZVEZDA (10-1, prošle nedelje 1.)

Zvezda je, verovatno, imala najbolju nameru da samo "prozuji" kroz Novo Mesto i udari još jednu recku na putu ka plej-ofu. Zvezda je, takođe verovatno, zaboravila da se u halu Leon Štukelj ne ide praznog šaržera, što je i shvatila sredinom treće četvrtine kada se našla u ponoru koji je izvesno mogao da je košta prvog mesta na tabeli. Šta se desilo do kraja će već i ući u legendu – jedan faul u napadu i jedno isključenje poslužili su za uvertiru u haotičan finiš (da budemo nežni), u kojem je viđeno...pa...svašta. Ali da se držimo košarke – videli smo trojke Stefana Markovića, i videli smo ponovo Nikolu Kalinića koji zadržava pravo da kaže kad je gotovo. Na kraju će se, ipak, pamtiti samo pobeda.

PARTIZAN (9-2, prošle nedelje 2.)

Nakon trijumfa u senci trijumfalne kapije, Partizan je u odličnom raspoloženju dočekao Cedevitu u Beogradu. Međutim, crno-beli su po prvi put ove sezone ušli u utakmicu malo spuštenijeg garda, i to im se ovaj put i obilo o glavu. Činjenica je da je falio Kevin Panter u oba smera, i videlo se koliko se teško nalaze rešenja bez njega na parketu, bilo u ulozi poentera ili u ulozi nekoga na koga će se drugi fokusirati. Ali činjenica je i da je Partizan primio skoro sto poena na svom parketu, i to je nešto na čemu će Željko Obradović sigurno raditi u danima koji nailaze.

Izvor: MN Press

BUDUĆNOST (8-3, prošle nedelje 3.)

Vili Rid je ponovo u stroju, i obruči po Jadranu ponovo strepe. Protiv Cibone, visoki Amerikanac je brzo stavio svima do znanja koliko je falio – 16 poena i 8 skokova u laganom ritmu su tek delić njegovog asortimana, a sve je, naravno, opet režirao odlični Džastin Kobs. Budućnost je opet uhvatila pobedu sa nekom skromnijom potrošnjom (Micov je odigrao najjače minute, čitavih 27) i njihovo vreme, ubeđen sam, tek nailazi.

FMP (9-2, prošle nedelje 4.)

Nova nedelja, novi dramski podzaplet u utakmici FMP-a, nova pobeda. Iako su "Panteri" u Čačku gubili i sa petnaest razlike u više navrata, jasno je bilo svima koji gledaju da će ekipa Nenada Stefanovića polako glockati i čekati svoju priliku. Dočekali su je u finišu, a čovek odluke bio je ponovo Garet Nevels – fenomenalni "G-Money" ostvario je dabl-dabl učinak (23 poena, 10 skokova), a Brajs Džons i dalje ne maši sa penala, i sada je na koti 54. Još jedan korak u pravom smeru za momke iz predgrađa.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

CEDEVITA OLIMPIJA (6-5, prošle nedelje 6.)

Nekoliko dana nakon što smo svi otprilike upalili sveću za Juricu Golemca, Cedevita vaskrsava tamo gde joj se otprilike niko, pa ni oni sami verovatno, nije nadao. Visokooktanski napad Ljubljančana odigrao je protiv Partizana onako kako zapravo domaćin najviše voli i odneio veliku pobedu, a blistali su i Pulen, i Ferel, i Blažič, i Murić. Bila je ovo tek jedna od utakmica u kojoj su "zmajevi" pokazali šta zapravo umeju i kakvi su im dometi. Pitanje svih pitanja – mogu li i dalje ovako?

MEGA (5-6, prošle nedelje 8.)

Promocija mladih talenata je lepa, ali je još lepše kada ekipa odigra kako zna i ume, pa se u svemu tome i ti talenti manifestuju. Tako je bilo u Hali Sportova u nedelju rano popodne, kada su okupljeni imali priliku da uživaju u novoj lepoj partiji Nikole Jovića – ali takođe i u jednoj od najdominantnijih skakačkih partija u istoriji lige, budući da je Mega uhvatila čak 51 skok, što je četvrti najbolji učinak u istoriji jadranske košarke.

IGOKEA (5-6, prošle nedelje 5.)

Šta rekosmo malopre, Cedevita voli ludo i brzo? E pa, Igokea, makar u teoriji, ne voli – pa su se opet upustili u jurnjavu sa Derbijem i završili praznih šaka u Podgorici. Grmeo je Dragan Bajić kako njegova ekipa ne može ničemu da se nada ako primi "devedeset i kusur", i u pravu je – neverovatno da ekipa koja izgura egal sa Partizanom do samog kraja i onako ubedljivo pobedi Zvezdu ne može da nađe neki konzistentniji model poslovanja ove sezone. Talenat je, ponovićemo, i dalje tu...

Izvor: MM/© MN press, all rights reserved

CIBONA (5-6, prošle nedelje 7.)

To što je Cibona izgubila od Budućnosti, to i nije toliko neočekivano. Međutim, mora se postaviti pitanje koliko "vukovi" planiraju da izdrže u gornjem domu ABA bez pouzdane šuterske opcije, jer ove brojke koji oni ostvaruju iz utakmice u utakmicu će u nekom momentu skliznuti ka kriznim procentima. Naravno, nije pomoglo ni to što je Roko Prkačin bio primoran da odsustvuje, ali Ciboni očajnički fali sigurna ruka na distanci – makar jedna.

DERBY SC (5-6, prošle nedelje 11.)

Nema Vinjalesa? Nema problema. Iako je portorikanski bek izuzetan strelac, ostatak napada ume da "zašteka" kada on malo uđe u preduzetničke vode. Bez njegove carinske kontrole, "Studente" je uspešno razigrao iskusni Nikola Pavlićević, a primarno se od toga okoristio ko drugi do Kenan Kamenjaš (26 poena, 12/17 iz igre). Trener Žakelj sada zna da ne mora sve i da počne i da se završi sa Vinjalesom, i videćemo kako će to uticati na ostatak sezone ovog tima.

MORNAR (4-7, prošle nedelje 10.)

Kolo sreće se okreće, pa evo sada i Mornara na svega jednu pobedu daleko od borbe za plej-of. Utakmica u Zadru nije plenila lepotom, ali bodovi se pišu, a džoker je ovog puta bio Milija Miković sa velikih 14 poena i 6 skokova. Problemi u skoku i dalje postoje, ali sada tim ima „kičmu“, a glavu i rep će očekujemo dobiti kada se kompletira selekcija stranaca. Dotle, tu su Gordić, Jeremić i ostali.

BORAC (4-7, prošle nedelje 9.)

Ako je FMP šampion povrataka, Borac je šampion prodatih prednosti. Verna publika je u Čačku ponovo videla svoje ljubimce kako se ranim baražom lansiraju u jako vođstvo, samo da bi ga do kraja predali zajedno sa bodovima. Bolje, verovatno, i nije moglo ako uzmemo u obzir da su Đoković, Hejl i Lautaro zajedno pogodili tek dve trojke iz dvadeset pokušaja – izgleda da je u Čačku "udario minus" još i pre ovog snega koji nas je zadesio juče.

Izvor: MN Press

KRKA (3-8, prošle nedelje 12.)

Da je neko Krki ponudio onakav finiš protiv Zvezde, verovatno bi prihvatili i samo da učestvuju. Ali ovako, teško se može reći da su "Gali" zadovoljni – iako su u jednom trenutku vodili sa čak 18 razlike, nisu uspeli da zatvore meč u svoju korist i imaće itekako za čime da žale. Možda će najtužniji od svih biti Ti Džej Gibs, koji je prvo mogao da bude heroj sa onom magičnom trojkom uz faul, a na kraju je gaženjem linije bio jedan od tragičara.

ZADAR (2-9, prošle nedelje 13.)

Trevor Tompson je ozbiljno pojačanje, i sa njime i Karterom Zadrani imaju kvalitet da opstanu u ligi – makar i kroz baraž. Međutim, Mornar im se juče nudio i pobeda je bila u vidiku, pa ostaje validno pitanje zašto u finišu Mavra i Junaković nisu uspeli da bolje uposle gorespomenuti američki dvojac. Njihova individualna rešenja su, ispostaviće se na kraju, koštale popularni "Tornado" novog povoda za slavlje u ovoj ionako već dovoljno sušnoj sezoni.

SPLIT (2-9, prošle nedelje 14.)

Iz nedelje u nedelju, gledamo apsolutno istu košarku od strane žutih, sa bezmalo istim rezultatima. Sada je "streljačkom vodu" pridodat i Maj Kovačević (debituje sa 1/3), ali bezidejnost sa velikim brojem pokušanih šuteva za tri je i dalje nekakav trejdmark tima koji vodi Srđan Subotić, i o njihovom će opstanku najverovatno odlučivati to da li će taj procenat za tri uspeti da poteraju na nekih pristojnih "trijes’ i nešto" posto – sadanšnjih 28.76% ih, zajedno uz drugi najveći broj pokušaja u ligi, vode pravo u niži rang.