INTERESANTNO!

JOKIĆ I DONČIĆ? TOGA NIJE BILO KAD SAM JA IGRAO! Legendarni Novicki otkrio i jedan nepoznat detalj iz karijere!

Autor Nemanja Stanojčić

Dirk Novicki je pričao o mnogim zanimljivim stvarima iz uspešne karijere...

Izvor: Profimedia/Printsceeen/NBA Dallas

Jedan od najboljih evropskih košarkaša na NBA parketima je bez pogovora Dirk Novicki. Odigrao je 21 sezonu, osvojio titulu sa Peđom Stojakovićem, bio MVP, kao i MVP finala, učestvovao je 14 puta na Ol-staru, bio je šampion u brzom šutiranju trojki, našao se na listi najboljih 75 igrača ikada...

Sve to su samo neke od stvari koje je Nemac uradio u njegovoj dugoj i uspešnoj karijeri, a sa reprezentacijom je došao do bronze na Svetskom prvenstvu u Indijanpolisu 2002. godine i srebra na Evrobasketu u Beogradu 2005. godine. Ti mečevi u "Areni" ostaće upamćeni po stojećim ovacijama i aplauzima koje je dobio u finalnom meču sa Grčkom.

Zbog toga je NBA Liga organizovala onlajn konferenciju sa svetskim medijima, na kojoj se našao i MONDO. Pričao je Novicki i mnogim temama, od pohvala za Stojakovića, do Nikole JOkića, Luke Dončića i evolucije najjače košarkaške lige na planeti.

"Život posle penzije je odličan, provodim vreme sa porodicom, imamo troje male dece, uključeni smo u njhove živote, pokazujemo im nove kulture, učim nove stvari. Zabavno je, ne mogu da se žalim", počeo je Novicki razgovor sa novinarima.

Sve veće uloge u NBA imaju internacionalni igrači poput Nikole Jokića (Denver), Luke Dončića (Dalas), Janisa Adetokumba (Milvoki)...

"Neverovatna stvar zaista. Kada sam ja došao u ligu timovi su imali jednog ili dvojicu internacionalaca, sada ih ima mnogo. Imaju veliki uticaj. Ne samo za ekipu, nego za celu franšizu, za zajednicu. Košarka je porasla toliko za ovih 20 godina. Lepo je gledati. Ljudi imaju tako veliki uticaj, to me čini ponosnim. Liga je postala takva da centri šutiraju trojke, evoluirala je. Imate "petice" koje kreiraju igru, stvarno je sjajno."

Nastavio je da ih hvali, posebno Luku koji igra za Dirkove Mavse.

"Luka je za mene na vrhu liste kada pričamo o igračima koji imaju ogroman potencijal i visok plafon. Ima 22 godine i toliko toga tek treba da nauči. Imam priliku da ga gledam često, njegova kreativnost, 'čitanje' igre, poentiranje. Nema 'rupa' u njegovoj igri i to je neverovatno. Naravno, ne mogu da se zaborave ni Jokić koji dolazi iz MVP sezone, Janis ima dve MVP titule, mnogo je tu talenta."

Za razliku od nekih ranijih godina, sada se mnogo češće događaju trejdovi i igrači menjaju timove. Nema toliko lojalnosti kao kada je Dirk proveo 21 godinu u istom klubu.

"Vremena su se promenila, NBA je biznis, postoje brendovi, platforme, svi moraju da nađu najbolje rešenje, da vide gde žele da igraju. Kada sam došao u Dalas vlasnik Mark Kjuban me je načinio igračem franšize, bilo mi je lako da ostanem. Nikada nisam pomislio da odem. Možda bih o tome razmišljao da nismo osvojili titulu, pa bih možda u nekim poznim godinama probao da jurim titulu negde, ali smo uspeli u tome 2011. godine, tako da nisam morao."

Izvor: Profimedia

Dres Novickog sa brojem 41 će 5. januara 2022. godine biti zvanično povučen. Biće pod svodovima dvorane u Dalasu. Uz to postoje najave da će dobiti i statuu ispred hale...

"Znate me, ja sam skroman, povučen i za mene je to previše pažnje. Naravno da mi je velika čast. Da mi je neko rekao da će se ovako nešto dogoditi kada sam napuštao Nemačku kao klinac, odgovorio bih mu da je lud. Imao sam prelepu karijeru, toliko dugo sam bio deo jedne organizacije. San se ostvario. Evo pre nekoliko dana sam išao na utakmicu i skrenuo sam desno i ušao u ulicu koja nosi moje ime. I dalje ne mogu da verujem da imam ulicu tu, stvarno sam ponosan. Što se same ceremonije povlačenja tiče, iznenadiće me sigurno nekim stvarima. Neke osnovne stvari znam, rekli su mi za neke protokole, ali zaista ne želim da znam sve detalje. Bolje da budem iznenađen i da doživim neko novo iskustvo."

Kada se spomene njegovo ime jedna od prvih asocijacija je njegov čuveni šut. Korak unazad, sa jedne noge, izbačeno koleno, nešto što je skoro nemoguće odbraniti.

"Taj šut sam kreirao kada sam malo ostario. Kada si mlađi, onda ideš na prodor, iznudiš faul, to je teže uraditi kada ste stariji. Zato sam smislio potez koji mi je dao više prostora za šut, tako sam mogao da šutnem preko bilo koga. Koristio sam ga mnogo više posle 30. godine. Dao je rezultat, postao je moj potpis na neki način. Čast mi je što danas neki drugi igrači koriste taj šut. Kevin Durent ga izvodi savršeno."

Dirk Novicki potez
Izvor: Youtube/NBA

Potom je govorio o nekim velikim rivalstvima, pre svega sa San Antonijom, ali i sa Majamijem koji su dobili u velikom finalu kada su osvojili trofej.

"Sparsi su bili najbolji tim u Teksasu, na neki način kao neki stariji brat koji je dobijao mlađeg brata. Probali smo da se probijemo i da ih dobijemo, razvili smo veliko rivalstvo, tu je sjajni trener Greg Popovič, odlični navijači i atmosfera koja je uvek bila posebna. Jedna od najdražih pobeda u karijeri mi je sedma utakmica u plej-ofu u sezoni 2006/07 kada smo ih dobili u produžetku, neću to zaboraviti iako nismo uzeli titulu. Što se duela sa Majamijem tiče, Lebron Džejms je te sezone tek došao kod Dvejna Vejda i Krisa Boša, još su se navikavali jedna na drugog. Imali smo sreće što smo igrali protiv njih u toj prvoj njihovoj sezoni. Bili smo dobra grupa, stariji igrači, toliko smo želeli pobedu."

Na kraju je spomenuo reprezentaciju Nemačke. Selektor Gordon Erber ga je pozvao da bude deo reprezentacije.

"Znam Gordija veoma dobro, ali nismo razgovarali o tome. Biću srećan da pričamo, da čujem ideje, predloge. Ja sam u Americi, vidim svoju budućnost ovde, pa bi bilo teško da budem deo svega. Radiću kao komentator za Evrobasket sledeće godine. Ko zna, možda pronađemo zajednički jezik", zaključio je Dirk Novicki.

NBA Božićne utakmice u 75. jubilarnoj sezoni dostupne su za gledaoce u Srbiji na kanalima TV Arena Sport 25. decembra, s početkom od 18:00 po srednjoevropskom vremenu. Drugi godišnji NBA Jersey Day održava se 14. decembra i fanovi mogu da učestvuju tako što će podeliti fotografiju koristeći hashtag #NBAJerseyDay i pratiti NBA na mrežama Facebook, Instagram, i Twitter za više informacija.