Mondo intervju

MILAN GUROVIĆ OVO NIJE OTKRIO OD INDIJANOPOLISA 2002: I sad je trebalo da ćutim, nije trebalo da kažem

Autor Mladen Šolak

"Da li Kari može da ponovi uspehe? Naravno!", poručuje Milan Gurović, koji je pre 20 godina bio jedan od najzaslužnijih za istorijski trijumf nad "drim timom" i za poslednje zlato naše košarke.

Izvor: MN Press

/Piše: Dragan Šutvić, mondo.ba/

Kada se pomene ime Milana Gurovića, većina ljubitelja košarke odmah se seti Svetskog prvenstva u Indijanapolisu 2002. godine i utakmice Jugoslavije i SAD na kojoj je upravo on trojkama uništio "drim tim".

Tadašnji "plavi" su istorijskom pobedom 81:78 izbacili Amerikance u četvrtfinalu, a potom i osvojili Svetsko prvenstvo nezaboravim trijumfom protiv Argentine.

Reprezentaciju Jugoslavije tada je vodio Svetislav Pešić, koji se sada vratio na mesto selektora nacionalnog tima i tako rasplamsao nade navijača da "orlovi" ponovo mogu da osvoje zlato, koje čekamo od tog turnira i generacije Bodiroge, Stojakovića, Divca, Jarića, Gurovića...

"Naravno da Kari može da ponovi uspehe. Ne treba trošiti reči o Svetislavu Pešiću, sigurno je da će vratiti kult reprezentacije i nadam se da će svi najbolji igrači da se odazovu za Svetsko prvenstvo i da ćemo jednog dana da vratimo sjaj koji smo nekada imali", rekao je Milan Gurović, koji je u sredu posetio Banjaluku.

"SVAKI DAN - SEDA VIŠE"

Izvor: MN Press

Iako reprezentacija Srbije nije uspela da ponovi taj uspeh u protekle dve decenije, Gurović je optimista.

"Ostarili smo, svaki dan se probudim sa nekom sedom više. Prošlo je 20 godina, možda smo tek sad svesni šta smo napravili na globalnom nivou. Jednostavno, nadam se da ćemo ponoviti to jer imamo kapacitete, izvor smo suvih talenata, samo treba neko da radi s njima da bismo to ponovili".

Ključna utakmica u Indijanapolisu odigrana je 5. septembra, kada su Stojaković, Divac, Bodiroga, Gurović i saigrači izbacili Amerikance i tako sebi otvorili put ka svetskom zlatu. Malo je poznato da je tada na okupljanje reprezentacije pred Svetsko prvenstvo u Indijanapolisu došao sa povređenim zglobom.

"Skoro 80 posto ligamenata zgloba je puklo, ali to je nevažno, nisam ni sada trebao to da kažem. Volim svoju zemlju, Srbiju, a i Republiku Srpsku. Uvek bi za svoju zemlju igrao i sa jednom nogom. Prvo, igranje za reprezentaciju je stvar kućnog vaspitanja. Drugo, to je osećaj pripadnosti i treće, da voliš taj narod, da ga prezentuješ i igraš za taj narod, nikakve pare tu nisu važne", zaključio je Gurović.

Izvor: MN Press

Da li bi sadašnja selekcija Srbije mogla da se uhvati u koštac sa Amerima?

"Apsolutno bismo mogli da im pariramo, nadam se ako se Jokić vrati. Bogdan, Bjelica, Teo koji je već u godinama... Ali može još da pruži, uz Gudurića i Dobrića koji dolaze, Pokuševskog… Mislim da imamo sijaset dobrih igrača, ta smena generacija je morala da dođe, ali mislim će ova generacija lepo da predstavlja našu košarku”, poručio je Gurović.

Legendarni šuter je nedavno postao član skupštine KK Crvena zvezda, u kojem je ostavio dubok trag.

"Bez jake Zvezde i Partizana nema ni jake reprezentacije i svi smo u službita dva kluba Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv i tu sam da pomognem koliko mogu", dodao je Gurović.