Odjeci Kupa

ZVEZDINA LEKCIJA PARTIZANU - SADA ZNA DA JE BOLJA! Da li crno-beli imaju odgovor na MINUS 32?

Autor Mladen Šolak

Pre dve runde "večitih" derbija ove sezone ubedljivo su pripale Crvenoj zvezdi. Najveće borbe predstoje, a finale je pokazalo trenutnu razliku.

Izvor: MN Press

Kup Radivoja Koraća prethodnih godina bio je sinonim za dramu u finalima, koje je posebno u duelima "večitih" rivala i posebno u Nišu rešavano u burnim završnicama. Bio to horog Đorđa Gagića preko Matijasa Lesora za trofej 2018, iskorišćeni penali Džoka Lendejla 0,2 sekunde pre kraja 2019. ili neverovatna serija Markusa Pejdža protiv Zvezde od osam poena u poslednjih 20 sekundi 2020.

Kup derbi je i u Novom Sadu prošle godine odlučivan u poslednjim trenucima, ali je u prethodnih desetak godina ipak Niš bio mesto na kojem se Partizan tradicionalno bolje osećao, pa je i tako bez trenera Džikića i virusom "pokošenih" igrača do kraja namučio favorizovanu Zvezdu i u finalu 2017. Godinu ranije, na istom parketu je "muškom" igrom šokirao crveno-bele u polufinalu, pa onda čestitao Megi prvi trofej u istoriji.

Ovog puta, u nedelju uveče, nije bilo ni približno ravnopravne borbe, jer je Zvezda odigrala jedno od najdominantnijih finala u 20 godina, koliko nacionalni kup nosi ime Radivoja Koraća. I ne samo to, već je bilo potrebno malo kopati po pamćenju, pa se setiti koliko se često dešavalo da neki tim tako dominantno i rezultatski ubedljivo pobedi u "večitom" derbiju, rešivši praktično sve već početkom druge četvrtine. "Moji igrači su izgoreli", rekao je posle meča Željko Obradović.

Ako je prethodnih godina bilo "pravilo" da će Partizan u Kup doći spreman, bez obzira na sastav i na svoju trenutnu snagu, ovog puta je bio u stanju da se ravnopravno bori sa Zvezdom tek u jednoj fazi prve četvrtine. Pre i posle toga, na terenu se za sve pitao tim Dejana Radonjića.

I nakon drugog derbija ove sezone, glavni utisak je da je evroligaška odbrana dvostrukog uzastopnog osvajača "Žućkove levice" lišila derbi neizvesnosti, a ukupna razlika od 32 poena u korist crveno-belih u te dve utakmice nešto je o čemu će u Partizanu upaliti alarme pred predstojeći okršaj "večitih", zakazan već za početak narednog meseca.

U dosadašnja dva susreta, crno-beli nisu nalazili rešenje na Zvezdinoj polovini, a u nedelju su se veoma mučili i na svojoj, gde su na startu meča davali prostor Nejtu Voltersu i Stefanu Markoviću da se razmahnu šutevima i to je uvelo u napadački ritam i plejmejkere crveno-belih i kompletan tim. Uostalom, Marković je stekao takvo samopouzdanje u svojoj partiji sezone da je u nastavku šutirao (i pogađao) i sa devet metara.

Sa druge strane, Partizanov lider Kevin Panter je u dva meča protiv Zvezde ove sezone postigao zbirno 20 poena, od čega skoro polovinu u poslednjih šest minuta Kupa, nakon vođstva crveno-belih 74:53. Onemogućen da napada kako je zamislio, Partizan se uzdao u njegova individualna rešenja, kojih protiv Ostina Holinsa nije bilo mnogo.

I dok je upravo Holins u završnici alej-up zakucavanjem stavljao tačku na prijatnu noć za navijače Zvezde, isključeni Radonjić je imao je vremena da se u svlačionici presvuče i da se vrati na ceremoniju dodele pehara komotnije obučen. I on i njegov tim uradili su svoj posao mnogo pre kraja i još jednom poslali "večitom" rivalu poruku da će morati još da radi i da traži rešenja da bi mogao da im se suprotstavi ove sezone.

Partizan je za celu utakmicu dao samo dva poena iz kontranapada.

U svom stilu, bez mnogo slavlja, Radonjić je sa igračima primio medalje i pehar od predsednika Košarkaškog saveza Predraga Danilovića. Osvojio je 13. trofej sa Crvenom zvezdom, a peti u kupu. Od njegovog povratka krajem 2020, crveno-beli imaju perfektan učinak u domaćim i regionalnim finalima (4/4) i još jednom je dokazano da je Radonjićeva Zvezda u najvažnijim mečevima na svojoj gornjoj granici, koja je u ovom trenutku previsoka za Partizan.

Sa druge strane, crno-beli neće dugo čekati priliku za revanš, jer će već 6. marta isti rivali opet na teren, u utakmici ABA lige u crno-belom Pioniru. Zvezdu do tada očekuju utakmice protiv Panatinaikosa (petak), Fenerbahčea (nedelja) i Baskonije 6. marta, dok će igrači Željka Obradovića moći da se u miru i bez utakmica spreme za taj derbi, da sačekaju oporavak Alena Smailagića i da u punom sastavu pokažu "večitom" rivalu da jesu u stanju da mu se suprotstave. Ulog će biti veoma važan - borba za prvo mesto pred plej-of, a samim tim i za glavnu nagradu - plasman u Evroligu.

"Partizan narednu utakmicu kada bude igrao sa Zvezdom, a to je brzo, mora nešto da promeni jer ovako kako igrači Zvezde se ponašaju... Oni već znaju da su bolji i to je teško za Partizan. Vidim ja ponašanje svih igrača, vidim da misle 'ma daj, ja sam bolji od ovoga' i to je teško vratiti. Psihologija je vrlo važna stvar u košarci", upozorio je crno-bele trofejni srpski trener Vlade Đurović.