ZAŠTO?

IGOKEA SLAVILA KUP SA ZASTAVOM REPUBLIKE SRPSKE, A U SARAJEVU BESNI: Dragan Bajić im odmah odgovorio -  Čemu mržnja?

Autor Milutin Vujičić

Dragan Bajić je prokomentarisao priče o provokaciji zbog zastave Republike Srpske.

Izvor: MONDO / Vedran Ševčuk

Igokea je odbranila trofej Kupa Mirza delibašić pošto je u ne tako neizvesnom finalu lako savladala Široki 93:66 (18:17, 26:16, 28:18, 21:15), pa čak deveti put u istoriji podigla trofej Kupa BiH.

Usledilo je veliko slavlje u banjalučkom Boriku, međutim jedna fotografija razbesnela je mnoge u Bosni i Hercegovini, naročito sarajevske medije. Razlog je to što su igrači Igokee proslavili sa zastavom Republike Srpske, pa je to izazvalo neočekivane kontroverze.

"Košarkaši Igokee su tokom slavlja iskazali nepoštovanje prema državi čiji su Kup koji minut ranije osvojili istaknuvši zastavu manjeg bh. entiteta Republike Srpske", pišu sarajevski mediji i dodaju da ovo "nije ništa čudno za Banja Luku".

Zbog svega toga reagovao je i trener osvajača Dragan Bajić koji je za MONDO prokomentarisao "slučaj zastava" koji je nepotrebno okarakterisan kao provokacija. Trofejni trener je kazao da mu nije jazno zbog čega se javlja tolika netrpeljivost prema zastavi Republike Srpske.

"Kao čovek stvarno ne mogu da razumem netrpeljivost i mržnju. Tim gestom nismo hteli nikoga da uvredimo. Organizacija je bila na vrhunskom nivou i domaćin (Borac Banjaluka prim. aut.) zaslužuje sve pohvale. Intonirana je himna Bosne i Hercegovine, bila je i zastava BiH, kao i zastava Košarkaškog saveza BiH, ali ovakav stepen mržnje i netrpeljivosti prema zastavi Republike Spske ne razumem. Stvarno mi nije jasno da neko želi da nam zabrani da se slikamo sa svojom zastavom", rekao je Dragan Bajić za naš portal i potom dodao:

"Ja kao čovek ne bih imao ništa protiv da se neko fotografiše sa zastavom Federacije BiH, a kamoli da pokazujem neku mržnju i netrpeljivost. Stvarno to ne razumem, ali ponavljam, mi nikoga nismo želeli da uvredimo. Bar ja lično. Mi volimo svoje, držimo do svoga i zato smo se slikali sa zastavom RS nakon osvojenog trofeja. Na to imamo puno pravo".

Inače, Bajić je i selektor Severne Makedonije i nije dobio vizu za prolaz kroz samoproglašenu državu Kosovo, pa neće putovati sa ostatkom ekipe na megdan Gruziji.