Otvoreno!

STRANCI ĆE IGRATI ZA SRBIJU SAMO POD OVIM USLOVOM! Pešić otvorio karte - postoji 11 kandidata, sećate li se Kuzmića?

Autor Nikola Lalović

Selektor najotvorenije do sada govorio o mogućnosti da inostrani košarkaši sa srpskim dokumentima zaigraju za nacionalni tim naše zemlje.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Selektor Srbije Svetislav Pešić izašao je pred novinare u ponedeljak sa lošim vestima o povredama i odsustvu igrača.

Nakon što je prošle nedelje saopštio spisak, Pešić je izazvao veliku pažnju izjavom da ne isključuje mogućnost da Amerikanci sa srpskim pasošem igraju za našu zemlju.

"Bitno je da se dobro pripremimo, da iz ove situacije izvučemo maksimum, da dođemo do pobede. To je u najkraćem šta mogu da vam kažem. Na spisku su svi igrači koji mogu da budu u neka vremena mogući kandidati. Imamo nekoliko vrlo interesantnih igrača koji se nalaze u Americi. Ovde su rođeni, ali su im roditelji napustili Jugoslaviju, a srpskog su porekla. Ima nekoliko igrača koji u ovom trenutku po nekoliko kriterijumima zadovoljavaju. Razmatramo sve mogućnosti koje su na raspolaganju. Svi su dobrodošli, ako ispunjavaju kriterijume".

Pešić je potom govorio o mogućnosti da stranci sa srpskim pasošem zaigraju među "orlovima". U opticaju je ukupno 11 košarkaša koji su dobili srpska dokumenta.

"Ne znam šta nije jasno, ja ne vidim spekulaciju. To su 11 igrača koji su dobili srpske pasoše i saglasnost. Ako su to dobili, obavezali su se da budu na raspolaganju selektorima", rekao je Pešić.

On je istakao 

"Drugo je pitanje koji su kriterijumi za igranje. Prvi je kvalitet, a drugi želja... Od tih 11 koji su dobili pasoše, malo njih sada zadovoljava kriterijume sada, ali ne završava se to sutra.", dodao je on.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Na tom mestu, direktor Saveza Dragan Tarlać podsetio je na Ognjena Kuzmića i okolnost da je centar koji je osvojio evropsko srebro sa Srbijom bio državljanin Finske, o čemu se malo znalo.

"Kuzmić kada je igrao, on je bio naturalizovan, jer je dobio pasoš posle 16. godine", izjavio je Tarlać.

Potom je selektor Pešić naglasio da je moguće imati samo jednog stranca u ekipi, a podsetio je i da se to već dešavalo u nacionalnom timu. 

"Mi nismo protiv stranaca, mi smo deo globalnog sveta. To je važno da se kaže. A u srpskom jeziku postoiji jednina i množina, tako da je važno da se napomene da može da igra samo jedan stranac. ", dodao je Pešić.

Da li bi igrač koji se preziva Beron ili Smit mogao da igra za Srbiju?

"Postoje kriterijumi kojih se pridržavamo. Ako je on Beron ili Smit... Svi su na listi, ali moraju da zadovolje kriterijume. A to znači da su dobri, vraćaju se u odbranu imaju veliku želju... U čemu je problem?"