Sport intervju

"JA SE NE VRAĆAM U UKRAJINU" - NIKOLINA ZA MONDO O RATU: Večeras igra meč, za nedelju dana ne zna gde će biti!

Autor Dušan Ninković

Reprezentativka Bosne i Hercegovine trenutno je u Bugarskoj, a pitanje je gde će biti za nedelju dana. Zna da se u Ukrajinu neće vratiti!

Izvor: Profimedia

/intervju radio: Goran Arbutina, novinar mondo.ba/

Nakon nekoliko sedmica tenzija između Ukrajine i Rusije u četvrtak rano ujutro ruska vojska pokrenula je operacije širom Ukrajine protiv vojnih ciljeva, koje su praktično zaustavile sve u ovoj državi.

Hiljade građana Ukrajine pokušava da napusti ratom zahvaćenu zemlju, o čemu svedoče i kolone na graničnim prelazima, a među onima koji pokušavaju da se evakuišu su i brojni sportisti, dok su neki od njih uspeli da na vrijeme napuste državu. Košarkaška reprezentativka Bosne i Hercegovine Nikolina Babić igra u Ukrajini, ali je njen tim napustio tu zemlju...

Oni su pre izbijanja ratnih sukoba prebačeni u Bugarsku, pošto naredni meč igraju u toj zemlji, protiv turskog kluba...

Nikolina Babić u razgovoru za MONDO potvrdila je da su ona i saigračice na sigurnom u Plovdivu, gde bi večeras od 19 časova trebali da igraju meč četvrtfinala Evrokupa protiv turskog Mersina.

"Nakon što sam završila reprezentatIvne obaveze naš tim se premestio u Bugarsku jer Amerikanke i ja nismo htele da se vraćamo u Ukrajinu zbog mogućnosti rata i uprave ovakve situacije koja se jutros dogodila. Premestili smo tim u Plovdiv gde ćemo večeras odigrati meč Evrokupa protiv turskog Mersina i zasad ostaje da se utakmica igra. Nemamo nikakve informacije da je ukrajinska federacija odlučila da prekida učešće klubova u evropskim takmičenjima", rekla je Babićeva.

Nju i njene saigračice jutros su dočekale vesti o izbijanju rata u Ukrajini, pa kako kaže, niko praktično ne razmišlja o sportu.

"Jutros je bilo jako potresno jer su sve moje saigračice iz Ukrajine ostavile porodice tamo, neke su ostavile čak i decu i nije lako biti okružen osobama koje strahuju za živote svojih najbližih. Verujte mi, da ne znam ni kako će se odigrati utakmica večeras, nama je u cilju samo da to odigramo i da se niko ne povredi, a kakav će biti rezultat, to nam sad ne igra nikakvu ulogu", rekla je Babićeva za MONDO i dodala da saoseća sa saigračicama posebno jer zna šta su njena porodica i prijatelji preživeli u ratu.

"Situacija je vrlo ozbiljna, to mi kažu one koji su uspele da dobiju informacije od svojih iz Ukrajine. Neke devojke su uspele da stupe u kontakt sa svojim porodicama, neke nisu. Nama ostaje da se molimo da će što manje ljudi stradati", istakla je ona.

Nikolina Babić sa reprezentacijom BiH pre dve sedmice na kvalifikacionom turniru u Osaki izborila je plasman na Svetsko prvenstvo, međutim, nakon kratkog slavlja u Japanu, stvari su se iskomplikovale zbog sve napetije situacije u Ukrajini. 

Amerikanke Erijel Etkins i Džojner Holms i Nikolina Babić iz bezbednosnih razloga nisu želele da se vrate u Ukrajinu.

"Jednostavno, nismo se osećali bezbedno. Drago mi je što nisam tamo, ali mi je žao što se u 21. veku dešavaju ovakve stvari i da se posle tog 'rata' sa koronom sada dešavaju ovakve stvari. Potresen je čitav svet, ne samo Ukrajina i okolne zemlje, nego čitav svet".

Košarkašica iz Bosne i Hercegovine i njene saigračice su trenutno u "izbeglištvu", gde će biti još nekoliko dana, a potpuno je neizvesno gde će biti nakon revanša sa Mersinom za sedam dana.

"Mi u Plovdivu prema trenutnom planu ostajemo do 28. februara, zatim letimo za Tursku na revanš protiv Mersina. Šta će biti dalje ne znamo. Znam samo da je košarkaška federacija suspendovala takmičenje, proglašeno je vanredno stanje 30 dana. Amerikanke i ja se sigurno nećemo vraćati u Ukrajinu, a šta će biti sa ostatkom tima, mojim saigračicama, stvarno ne znam. Oni su ostavili tamo porodice i naravno da njihove misli nisu ovde, nego su tamo i sigurno bi želeli dok se ovo sve dešava u Ukrajini da su sa svojim voljenima", istakla je Babićeva na kraju razgovora za MONDO.