Vrlo realan

MORAM DA VAS RAZOČARAM, SAČEKAĆETE DA DOBIJEMO 20 RAZLIKE! Pešić posle pobede progovorio o Petruševu i Miciću

Autor Nikola Lalović

Selektor Svetislav Pešić je posle meča sa Slovačkom pozvao javnost da bude što realnija što se tiče nacionalnog tima.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Košarkaši Srbije savladali su Slovačku u meču trećeg kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine, a selektor Svetislav Pešić je posle meča bio zadovoljan prikazanim na terenu. 

"Prvo želim da svom timu kažem bravo jer su igrali sjajan meč i igrali su odbranu konstatno. Počeli su loše u odbrani bez agresivnosti, a onda su bili bolji i pogotovo su igrali dobro na njihova tri najbolja igrača, U prvih 20 minuta imali smo nekih problema da kontrolišemo ofanzivne skokove Slovačke, ali su u drugom delu igre uhvatili samo četiri", istakao je on. 

Nakon toga je naglasio da je ključ pobede njeigovg tima u 17 izgubljenih lopti rivala.

"Naterali smo jedan tim koji jako dugo igra zajedno, jedan iskusan tim na 17 izgubljenih lopti i ne samo da sam zadovoljan pobedom nego i na tome kako je ostvarena pobeda", dodao je on. 

Utakmica je prošla onako kako je i planirano. 

"Utakmica je kakvu smo i očekivali, možda ste vi iznenađeni, ali mi nismo. Utakmica je izazovna zbog mnogo povreda i bolesti i zbog toga što nemamo mnogo mogućnosti da pravimo neke velike igre, ali ono što možemo je da damo taj entuzijazam koje karakteriše ovakve ekipe", istakao je Pešić. 

Upitan je i za igru novog kapitena nacionalnog tima Marka Jagodića-Kuridže.

"Ono što me čini srećnim je što je Marko odigrao i ove utakmice kao i one u novembru i zaslužio je da mu se da takva čast. Iskoristio je priliku i ofanzivno, ali i defanzivno da isključi njihovog najboljeg igrača Bodžanskog. On ima fantastičnu sezonu i uspeli smo da ga nekako smirimo u drugom poluvremenu. Imaju i dva izvanredna beka koji su strpljivi i znaju da igraju", dodao je selektor nacionalnog tima. 

Na kraju je naglasio da mu je drago što je ekipa odlično reagovala na njegove savete u poluvremenu. 

"Da se previše ne hvalimo, ali mi je stvarno drago kad vidim da ekipa reaguje. Imali smo probleme da zatvorimo njihov skok. Dali smo iz drugog napada 21 koš i to je fantastično. Naravno nismo pobedili sa 20 razlike, ali je važno kako smo pobedili. Ušli smo u završnicu bez panike i odigrali smo jednu dobru utakmicu protiv protivnika koji ima kontinuitet, dok smo mi, kao što kažu moji u Pirotu "zbir u trk"", istakao je Pešić. 

Naglasio je i da ekipe koje igraju protiv našeg tima uvek imaju neverovatnu motivaciju. 

"Vi mlađi, koji ste rođeni u Srbiji, a ne u Jugoslaviji. Vrlo je važno da se zna da kada mi igramo protiv nekoga, te sve protivničke ekipe to su zemlje neke za naše jugoslovensko vreme ekipe druge ili treće kategorije. Međutim za njih je ogroman izazov da igraju protiv nas i oni su izuzetno motivisani. A jednu motivisanu ekipu je teško slomiti. Vi ste videli koliko su se oni vraćali. I tako će biti i ubuduće protiv nas."

Što se tiče našeg tima, ni košarkašima Srbije nije nedostajalo motivacije. 

"Nama ne fali motivacije i to nam je sada najveći kvalitet. Ono što nama nedostaje je zajednički trening, mi smo dva dana trenirali. I onda su došli sa tog kupa, neki su bili povređeni, neki su bili bolesni... Ne žalim se, ne kukam, ali kažem koje su objektivne okolnosti."

Ali je istakao i da svi koji očekuju velike pobede od ovog tima moraju da sačekaju.

"Moram da vas razočaram, malo ćete čekati da počnemo da pobeđujemo po 20 razlike. Moraćete i vi da se znojite, da iščekujete i da vam bude lepo tek na kraju, a ne tokom celog meča", istakao je Pešić.

Petrušev je stigao, ali kasno da bi igrao na ovom meču. 

"On je došao jutros rano i gledaćemo da ga kroz dva treninga pripremimo za drugi meč. On je vrlo motivisan željan da se dokaže.Mi bi želeli da ovi evroligaški igrači dođu, ali Zvezda igra 27. i igrači ne mogu da igraju, a Micić koji je trebalo sada da igra se povredio i ima povredu ramena", otkrio je selektor.  

Na kraju je pohvalio i centre svog tima. 

"Ja verujem ovoj ekipi i ne verujem igrače koji dolaze dan pred meč. Verujem da će i Petrušev da nam pomogne. Koprivica je odigrao izuzetnu utakmicu, pravi je naslednik svog ćaleta, koji je bio jedan od najboljih ofanzivnih skakača na svetu. I drago mi je da je on razumeo da je centar tu da prvo kontroliše reket i da skida lopte. On je to večeras odradio i sa Koprivom smo zadovoljni kao i sa Duletom. Ristić ima više iskustva, zna da se postavi, to su namazani igrači, a ovi ostali su još zeleni", završio je Pešić.