Opet poraz

ŠOK U ZAGREBU - HRVATSKA REPREZENTACIJA PRED KATASTROFOM: Propuštaju još jedno Svetsko prvenstvo? Treba im ČUDO!

Autor Mladen Šolak

Košmar nekada moćne selekcije i dalje trae

Izvor: Profimedia

Reprezentacija Hrvatske mogla bi da počne da se navikava da propušta velika takmičenja.

Izabranici Damira Mulaomerovića u Zagrebu su izgubili u meču protiv Švedske 64:70 i to je njihov treći poraz u isto toliko kola prve faze kvalifikacija, iz koje u narednu rundu idu po tri tima iz svake grupe. S obzirom na to da je Hrvatska ovim porazom ostala na "nuli", i u slučaju da sledeće nedelje savlada Šveđane u gostima, ostaje joj veoma težak zadatak u narednim utakmicama.

Hrvatska će u junu igrati protiv Slovenije u gostima u Finske kod kuće i s obzirom na to da joj i Švedska pravi velike probleme, teško je predvideti da li će Mulaomerovićeva ekipa uopšte "izaći" iz grupe. U slučaju da ne uspe, propustiće drugo uzastopno Svetsko prvenstvo, jer nije igrala ni u Kini 2019.

Uz to, Hrvatska se nije kvalifikovala ni za Olimpijske igre u Tokiju. Prošlog leta bila je domaćin kao i Srbija i isto tako bila je neuspešna u borbi za "vizu" za Japan. Taj neuspeh je podigao "borbenu gotovost" u Srbiji, došao je Svetislav Pešić i uprkos velikim problemima u petak ostvario važnu pobedu protiv Slovačke, za još jedan korak ka turniru u Indoneziji, Japanu i na Filipinima 2023.

Hrvatska Švedska
Izvor: YouTube/FIBA - The Basketball Channel

Sa druge strane, Hrvati su ostali u velikom problemu, koji je u petak postao još veći, uprkos trudu Tomislava Zubčića, strelca 20 poena. Naspram njih, najefikasniji u pobedničkom timu bio je krilni igrač Dinamo Bukurešta Viktor Gadefors sa 16 poena i krilni centar Huventuda, Simon Birgander, sa 12, uz isto toliko skokova.

U ovom sistemu kvalifikacija je važno naglasiti da se prenose svi bodovi iz prvog dela takmičenja, kao i da će se u drugom krugu formirati nove četiri grupe, sa po šest reprezentacija. Tri najbolje ekipe iz svake ekipe plasiraće se na Mundobasket u Aziji.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt