KAO RIS!

ZAŠTO JE OBRADOVIĆ ZVAO TAJM-AUT NA 11 SEKUNDI DO KRAJA: Partizan već pobedio Zvezdu, ali Žoc je zbog ovoga bio BESAN!

Autor Nebojša Marković

Crno-beli jesu bili vrlo ubedljivi u "večitom" derbiju, ali im to nije bilo dovoljno da ostvare važnu prednost u odnosu na Zvezdu.

Izvor: TV Arenasport screenshot

Košarkaši Partizana odigrali su sjajan meč u "večitom" derbiju i savladali Crvenu zvezdu 98:84! Ubedljiva pobeda crno-belih stigla je na krilima fenomenalne partije Alekse Avramovića, koji je samo u drugom poluvremenu postigao čak 31 poen.

Ipak, i pored ubedljive prednosti, trener Partizana Željko Obradović besneo je na svoje igrače u samom finišu susreta i to zbog važnog detalja - crno-beli su ostali bez šanse da u jednom važnom aspektu prestignu Zvezdu!

Partizan je savladao Zvezdu sa 14 poena razlike, ali to nije bilo dovoljno da u ukupnom međusobnom skoru ove sezone imaju bolji učinak. Razlog je što su crveno-beli u prvom susretu u ABA ligi slavili sa 15 poena razlike.

Upravo to je bio okidač za veliko nezadovoljstvo Obradovića posle lako primljenih poena njegove ekipe. Partizan je na 18 sekundi do kraja imao 18 poena prednost (98:80), što bi im bilo dovoljno za bolji međusobni skor sa "večitim" rivalom.

To bi značilo da bi Partizan u slučaju istog broja pobeda i poraza u ABA ligi imao prednost u odnosu na Zvezdu. Ipak, bez te prednosti su ostali u poslednjim sekundama meča.

Greška Rodionsa Kuruca dovela je do toga da do lopta dođe kod Davidovca koji je postigao lake poene, što je ozbiljno iznerviralo Obradovića. Evo kako je to izgledalo:

Ubrzo nakon tih primljenih poena, Partizan je primio još dva poena posle nove greške u odbrani, za "plus 14", a to je rezultiralo da Obradović pozove tajm-aut na 11 sekundi do kraja. Želeo je da organizuje napad svog tima ne bi li stigli do potrebnih 16 poena prednosti, ali u poslednjem napadu nisu bili precizni.

Ta prednost međusobnog skora je važna i zbog još jedne stvari. U slučaju istog broja pobeda i poraza, ona donosi i prednost domaćeg terena u potencijalnoj plej-of seriji "večitih", ukoliko do nje dođe. Takođe, prvoplasirani na tabeli na kraju ligaškog dela će imati osiguranu prednost domaćeg terena kroz ceo plej-of.

Zvezda je tako uprkos ubedljivom porazu ostala bolja u ovosezonskom međusobnom skoru u ABA ligi.