Košarka

LUPIO JE ŽELJKA I REKAO - TI ĆEŠ BITI NAJBOLJI NA SVETU! Ovo je 25 godina bila tajna: "Žoc odmah pogledao Dejanovu čašu"

Autor Mladen Šolak

Kako je čuveni reditelj proročanski predvideo da Željka Obradovića očekuju najviši trenerski vrhovi

Izvor: MN Press/Mondo/Stefan Stojanović

Smrt čuvenog reditelja i akademika Dejana Mijača (1934-2022) potresla je prošle nedelje sve njegove prijatelje i poštovaoce. Dobitnik osam Sterijinih nagrada režirao je niz poznatih pozorišnih predstava, a ljubitelji sporta zapamtili su ga i po tome što je bio veliki navijač Partizana.

Glumac Bogdan Diklić, takođe veliki navijač crno-belih i bliski prijatelj Željka Obradovića, otkrio je u intervjuu za Nedeljnik zanimljivu anegdotu o tome kako je Mijač "prorekao" Žocu da ga čega velika trenerska karijera. I to ne samo velika, nego najveća, kakvu je i ostvario.

"Sedeli smo jednom za istim stolom i Mijač, inače jako dobar prijatelj Duška Vujoševića, lupio je Željka - koji je tada još uvek bio igrač - po šakama koje su nehajno stajale na stolu i uzviknuo 'Ti ćeš biti najbolji trener na svetu'. Željko je pogledao u pravcu Dejanove čaše, u kojoj je bila samo voda i pored nje kafa, pa je jedan kratak pogled uputio meni. Kao da nije mogao da poveruje u to proročanstvo. Ono je četvrt veka ostalo tajna, dok ga ja nisam jednom obelodanio i tada sam, priznajući Dejanu da sam otkrio njegovo predviđanje, upitao kako je mogao da pogodi", izjavio je Diklić.

Profesor Fakulteta dramskih umetnosti i reditelj remek-dela poput Putujućeg pozorišta Šopalović u Jugoslovenskom dramskom pozorištu ili niza drugih kultnih predstava("Rodoljupci", "Mrešćenje šarana", "Čudo u Šarganu"...) "namirisao" je na jednom avionskom letu da Obradovića čekaju velike stvari i kada završi igračku karijeru.

"Mijač mi je tada ispričao da se tokom jednog leta iz Sarajeva vraćao zajedno sa košarkašima Partizana i da je Željko sedeo pored njega. Čitav let, pričali su samo o košarci. 'Znaš, ja sam gledao tog mladića kako igra košarku, a onda sam ga slušao kako priča o košarci', objasnio mi je Dejan. 'I bio sam siguran da će postati najveći'", rekao je za "Nedeljnik" Diklić.