TEŽAK UDARAC

KOLIKO BOLI? DA I ŽELJKO OBRADOVIĆ ZAPLAČE! Partizanu se žuri u Evroligu, ali ovu lekciju je MORAO da nauči!

Autor Nemanja Stanojčić

Partizan je porazom od Burse završio evropsku sezonu. Kako je sve stalo u 14 sekundi i kako crno-beli moraju dalje.

Izvor: MN Press

"Daleke jecaju zvezde, mio se gasi sjaj, srce mi već dugo sluti, svemu će doći kraj...". Čuvena glumica Tanja Bošković je na poluvremenu utakmice Partizana i Burse zajedno sa 20.000 ljudi zapevala navijačku himnu. Malo ko je tada mogao da nasluti da će baš to biti Partizanov "Tango smrti" u Evrokupu!

Evropska sezona je završena, sve je palo u vodu za 14 sekundi. Partizan je izgubio dobijeno (95:103) i ostao bez jednog od dva puta za Evroligu. Drugi je onaj komplikovaniji, u ABA ligi, i vodi preko Crvene zvezde u unapred "viđenoj" finalnoj seriji na tri pobede.

Kako je bilo na Novom Beogradu i koliko boli sve kojima je crno-bela boja u srcu? Sve to najbolje opisuje reakcija Željka Obradovića, koji je bio na ivici suza kad se sve završilo. "Potrošlili smo godinu dana naših života ni za šta i to je ono najgore. Jedan od najtežih poraza, ko zna koliko će nas ovaj poraz držati. Još u ovakvoj atmosferi koju niko u Evropi ne može da napravi...", izgovorio je Obradović.

SUZE, PAD, TEŽAK UDARAC

Obradović je pred novinarima zadržao suze, igrači nisu u tome uspeli. Aleksu Avramovića su navijači tešili, Matijas Lesor je ležao na parketu u grčevima, Rade Zagorac je kao kapiten poveo saigrače do najvatrenijih pristalica da im upute izvinjenje za poraz. 

Publika je bila uz igrače, pozdravila ih je aplauzima, povicima "Biće bolje" i "Idemo dalje", ali su svi bili vidno utučeni. Pognutih glava su se uputili ka svlačionici, a ni tamo stvari nisu bile ništa bolje. Igrači su izlazili jedan po jedan i niko od srpskih košarkaša nije želeo da priča sa novinarima. Avramović je prošao uz odgovor "Ne", Zagorac je sebi u bradu izgovorio par psovki, a jedino su pričali Zek Ledej, Kevin Panter i Dalas Mur. I oni su bili vidno utučeni zbog svega.

SEZONA STALA U 14 SEKUNDI!

Od kada je Željko Obradović zvanično predstavljen kao trener Partizana jedna rečenica se konstantno ponavljala - cilj je Evroliga. Trener, predsednik Ostoja Mijailović, igrači, svi su naglašavali da je to ono za šta se bore i rade. I da to žele odmah.

"Navijači Partizana su umorni od Evrokupa", rekao je nedavno predsednik crno-belih i definitivno bio u pravu, tokom osme godine od poslednjeg učešća najtrofejnijeg srpskog kluba u eliti. Sa druge strane, želje su jedno, a Obradovićeva želja je najveća, ali očigledno je da ni sa najuspešnijim trenerom nije moguće neke stepenike prebrzo preskočiti i u manje od 12 meseci sabiti sve lekcije koje čine jedan tim tako snažnim da istrči pred svojih 20.000 navijača i da zaigra sa šampionskom rutinom u tako važnom meču. Ona postoji na klupi Partizana, ali očigledno još ne i na terenu.

Cela evropska sezona crno-belih tako je stala u 14,5 sekundi, tokom kojih se očekivana pobeda (tada je na semaforu stajalo 84:79) pretvorila u bolnu lekciju. Navijači su u tim momentima bili na nogama, većina je već mahala predstavnicima Burse kao znak da je sve gotovo, ali su kola ipak kretala nizbrdo. Posle poen Bitima je Madar napravio faul u napadu. Sudije su napravile kratku pauzu da pogledaju snimak, Avramović je pokušao da se "ušunja" kod Alimpijevića,  što je razbesnelo Obradovića, pa mu je viknuo "Šta radiš bre!?".

Situacija je počela da izmiče iz ruku crno-belima i epilog je bio katastrofalan po njih.

Izvor: YouTube/BC Partizan TV/Printscreen

Partizan je takav, neshvatljiv pad u poslednjim trenucima koštao ih je i prvog mesta na tabeli ABA lige posle trijumfa u derbiju. Ta pobeda jeste bila ubedljiva, ali na kraju ipak nedovoljna da crno-beli imaju bolji međusobni skor, zbog čega je i ta, najbolja partija Željkovog Partizana ostavila na kraju dozu gorčine u ustima trofejnog trenera. Na žalost svih u Areni takav pad koncentracije crno-belima se opet dogodio i ponovo ih je skupo koštao.

Da su utakmice bile koji minut kraće, Partizan bi bio u četvrtfinalu i možda bi bio prvi na tabeli pred plej-of, a ne Crvena zvezda.

KAKO DALJE?

Može li Partizan da se oporavi od ovog teškog udarca? Imaće oko mesec dana vremena za to, pošto u polufinalu ABA lige čeka protivnika, boljeg iz duela Budućnosti i FMP-a. Ipak, tuga koja se udisala u vazduhu Arene u sredu oko 23 časa svima je ulila osećaj da će taj oporavak biti jako teška, ali ipak neizbežna misija. "Mislim da ovaj meč nikada nećemo zaboraviti", rekao je Dalas Mur.

Teško je to bilo veče u Areni. Napuštali su je navijači Partizana sa glavom punom misli o poslednjih dvadesetak sekundi meča, kao i melodije "Igrajmo taj tango smrti, kao nekada pre, neka se sve zavrti, samo ne zaboravi me...".

Onaj prvi, fudbalski Tango smrti Marka Nikolića i njegovih fudbalera, oni nikad neće zaboraviti. Ovaj, košarkaški je lepše zvučao uživo, pevala ga je Tanja Bošković lično, ali će ipak hteti da ga što pre ostave za sobom. I prekidaće verovatno svakoga ko ga pred njima zapeva narednih nedelja.