Od februara!

AMERIKANKA OSTAJE U RUSKOM ZATVORU! Preti joj 10 godina kazne, a pritvor je opet produžen!

Autor Dušan Ninković

Već mesecima je u pritvoru, a Rusi su odbili predlog da bude u kućnom pritvoru do početka suđenja.

Izvor: MN Press

Američka košarkašica Britni Griner, velika zvezda WNBA lige, ostaje u ruskom zatvoru još najmanje mesec dana! Njoj je po drugi put produžen pritvor, nakon što je sredinom februara tokom rutinske kontrole na carini uhvaćena sa kertridžima koji sadrže ulje kanabisa.

Da je Griner u problemu saznalo se tek početkom marta, gotovo dve nedelje nakon što se incident na aerodromu dogodio, a posle mesec dana u pritvor Rusi joj odredili još dva meseca pritvora. Sada se taj period produžuje na još mesec dana, pa amerikanka neće izaći na slobodu pre sredine juna!

Kako su u prethodnom periodu prenosili ruski mediji, njoj preti čak i kazna zatvora u trajanju od 10 godina, dok pravni savetnici poznate košarkašice smatraju da će on u pritvoru provesti više od godinu dana pre nego što počne suđenje.

Ovo je Britni Griner, američka košarkašica koja igra u Rusiji:

Takođe, sud je odbio da dozvoli kućni pritovr za američku košarkašicu koja već godinama igra u Rusiji. Njeni advokati želeli su da joj se omogući da umesto u pritvoru sačeka suđenje u svom domu, ali su Rusi bili protiv toga.

U slučaj su uključeni američka ambasada i državni vrh SAD, ali za sada nema velikih pomaka iako se oni trude da joj olakšaju boravak u pritvoru.

Inače, Griner je dvostruka osvajačica zlata na Olimpijskim igrama, kao idvostruka svetska šampionka sa nacionalnim timom. Pored toga ima titulu u WNBA ligi, dva puta je bila najefikasnija igračica sezone i čak sedam puta igrala Ol-star meč.

Kako WNBA lige traje tokom leta, najveće zvezde u preostalom delu godine traže angažman u evropskim klubovima, pa je Britni Griner od 2015. godine redovno igrala za Jekaterinburg. Sa tim timom je tri puta osvojila titulu u Rusiji i četiri puta Evroligu.