Definitivno

RUSIJA IZBAČENA, CRNA GORA IDE NA EVROPSKO PRVENSTVO! Oglasila se FIBA - još jednoj zemlji ZABRANJENO učešće!

Autor Mladen Šolak

Katastrofalna vest za ruske košarkaše, a sjajna za Crnogorce.

Izvor: Profimedia

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) izbacila je ruske i beloruske reprezentacije, mušku i žensku iz svojih takmičenja tokom 2022. i 2023. godine. Očekuje se da ova odluka bude potvrđena u subotu u Viljnusu, nakon Skupštine evropskog ogranka svetske "Kuće košake". Tada se očekuje i da Rusi zvanično izgube mesto na Eurobasketu u septembru, koje bi onda moglo da pripadne Crnoj Gori.

Izvršni komitet krovne košarkaške organizacije u sredu je odlučio da Rusija i Belorusija neće moći da se takmiče na Svetskom prvenstvu za košarkašice, koje počinje u septembru u Sidneju, a predstavnici te dve zemlje neće moći da igraju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2023. za muškarce. Uz to, neće moći da se takmiče ni reprezentacije u basketu 3x3, u kojem su Rusi aktuelni olimpijski vicešampioni u obe konkurencije.

Uz sve navedeno, FIBA neće sponzorisati ili organizovati svoje događaje u Rusiji ili Belorusiji do daljeg.

Ova mera uzdrmaće žensku "A" reprezentaciju Rusije, koja je imala mesto na Svetskom prvenstvu. To mesto sada pripada Portoriku. Kada su u pitanju muškarci, Rusi će izgubiti mesto na Evropskom prvenstvu u septembru, a očekuje se da ta karta ode Crnoj Gori.

Crnogorci nisu uspeli da kroz kvalifikacije izbore mesto jer su zauzeli treće mesto iza Francuske i Velike Britanije, a iza njih je ostala Nemačka, koja se automatski kvalifikovala za Eurobasket kao jedan od domaćina.

Tagovi