Bravo

SRBIN NAPRAVIO KOŠARKAŠKO ČUDO: Nenad Čanak uspeo što niko nije 12 godina - KRAJ dominacije najvećeg kluba u zemlji!

Autor Mladen Šolak

Ogroman uspeh Lijetkabelisa, koji vodi srpski stručnjak i za koji igraju dvojica naših internacionalaca!

Izvor: MN Press

Litvanski Lijetkabelis, tim koji vodi srpski stručnjak Nenad Čanak, eliminisao je Žalgiris u polufinalu plej-ofa litvanskog prvenstva, trijumfom 3-1 u seriji. To znači da najveći tamošnji klub neće biti šampion posle 12 godina, što dovoljno govori o razmeri uspeha bivšeg trenera i kapitena Partizana, u čijem timu igraju dvojica srpskih košarkaša - Đorđe Gagić i Nikola Radičević.

U odlučujućem trijumfu ove subote (86:75), Gagić i Radičević ubacili su za Lijetkabelis po 10 poena, njihov saigrač Gediminas Orelik postigao je 19 i svi zajedno su napravili iznenađenje kakvo se u tamošnjoj ligi čekalo duže od decenije.

Žalgiris poslednji put nije bio šampion davne 2010, kada je Lijetuvos Ritas poslednji put osvojio titulu, mada to nije ni izbliza bilo ovakvo iznenađenje, jer je Ritas tada nastupao u Evroligi. Čekalo se od tada da Žalgiris padne i pao je pred "srpskim" Lijtkabelisom, koji je ostvario značajne rezultate i u Evrokupu ove sezone i u nokaut fazi "pokazao zube" Virtusu, koji je posle toga osvojio titulu.

Lijetkabelis će u predstojećem finalu igrati za svoju prvu titulu upravo protiv Lijetuvos Ritasa i biće to kruna svega što je Čanak napravio sa timom od kad je 2018. seo na klupu posle odlaska iz Partizana, na čijoj je klupi sedeo u sezoni 2017/18. Prethodno je samostalno vodio Spartak Suboticu 2017, a kao asistent je radio u Partizanu, Megi i mladoj reprezentaciji Srbije.

Kada je u pitanju Žalgiris, bila je ovo jedna od najneuspešnijih sezona tog velikana u novijoj istoriji. U Evroligi je razočarao i završio na poslednjem mestu tabele sa samo osam pobeda uz 20 poraza, a na kraju tog takmičenja u klubu su se više bavili politikom nego košarkom.