Zlatni momci

DOMINACIJA SRBIJE KAKVA SE NE PAMTI - AMERI NAM NISU DO KOLENA: Pet basket zlata za istoriju, niko nam nije ni blizu!

Autor Nikola Lalović

Basketaši Srbije dominiraju već godinama i ne planiraju da stanu!

Izvor: Profimedia/BELGA PHOTO TOM GOYVAERTS

Srbija je pobedom nad Litvanijom u finalu uspela da dođe do još jedne titule svetskog šampiona u basketu 3x3, a naši momci su tako samo nastavili nestvarnu dominaciju koja traje otkako ovo takmičenje postoji. 

Našem timu je ovo bilo peto zlato, a uz to imaju i jedno srebro i samo 2019. kada se Svetsko prvenstvo igralo u Holandiji naš tim je ostao bez medalje. Tada nas je prvo Letonija dobila u polufinalu, a onda je Poljska bila bolja u meču za treće mesto. 

Nisu naši momci bili zlatni još samo 2014. godine kada je kupljeni tim Katara uspeo da pobedi u finalu i tada smo uzeli srebro. Na svim ostalim Svetskim prvenstvima Srbija je uzela zlato! 

Koliki je to uspeh vidi se kada se pogleda ostatak osvajača medalja. Francuska je sledeća po broju medalja i ima ih tri, duplo manje od Srbije, od toga nijedno zlato. Uzeli su "trikolori" srebro i dve bronze. 

Dve medalje imaju Sjedinjene Američke Države koje imaju Zlato i srebro, kao, Holanđani sa dva srebra kao i Slovenci sa dve bronze, a po jednu Katar koji je uzeo zlato u finalu sa Srbijom, Letonci i Litvanci sa srebrom i Rusi, Poljaci i Ukrajinci koji imaju po bronzu. 

PUT DO ZLATA

Prvo zlato naš tim je uzeo na prvom Svetskom prvenstvu 2012. godine. U Atini je ekipa predvođena Dušanom Domovićem Bulutom savladala Francuze u meču za zlato 16:13.

Drugo zlato došlo je 2016. godine kada smo počistili sve u grupi, a onda u četvrfinalu pregazili Holandiju 22:10. Nakon toga je dobijena Španija u polufinalu 17:13, a u finalu je dobijen meč sa Amerikom 21:16.

Već naredne godine u Francuskoj dolazi novi trijumf. Ponovo bez poraza u grupi, a onda su Amerikanci dobijeni već u četvrtfinalu sa 17:14. "Dupliran" je domaćin Francuska u polufinalu 22:11, a onda je u neizvesnom meču naš tim dobio Holandiju u poslednjem meču turnira 21:18. 

Holanđani su poraženi u Manili 2018. već na startu turnira u grupi, a nakon nove četiri pobede u toj fazi tim Mongolije koji se tada tek pojavio poražen je sa ubedljivih 21:8 u četvrtfinalu. U neizvesnom polufinalu dobili smo Poljake 21:19, a u finalu opet Holandiju 16:13.

A onda je došao i ovogodišnji turnir, sa timom koji je podmlađen, ali je i dalje prošao grupu bez poraza. Potom su pali olimpijski šampioni Letonci u četvrtfinalu 22:17, Belgijance smo dobili u polufinalu 17:12, a u finalu je pala Litvanija 21:16. 

Nastaviće se!

Tagovi