Košarka

POTPUNA KATASTROFA HRVATSKE KOŠARKE! Ništa od Svetskog prvenstva posle BLAMAŽE protiv Finske!

Autor Mladen Šolak

Žestok šamar za Hrvate!

Izvor: Profimedia/Tilo Wiedensohler/dpa

Hrvatska je ispala iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023 već u prvom krugu. U nedelju je kod kuće izgubila protiv Finske 79:81 i tako završila poslednja u preliminarnoj grupi, iz koje su u drugu fazu išla tri od četiri tima!

Iako je Luka Dončić doneo Sloveniji pobedu u Švedskoj i tako omogućio Hrvatima da sami odlučuju o svojoj sudbini, oni su potpuno pali u završnici protiv Finaca i iako su na terenu bili NBA asovi poput Bojana  Bogdanovića i Ivice Zupca, nordijska selekcija je poslala favorita na dno grupe.

Dalje idu Finska (5-1), Slovenija (4-2) i Švedska (2-4), a Hrvati završavaju učešće nakon što su pobedili samo Švedsku u gostima – i to posle produžetka. Zaista deluje neverovatno da tim sa takvim asovima poput Bogdanovića, Zupca i Marija Hezonje nije uspeo da se "sastavi" do te mere da izgubi i u meču odluke protiv Finaca.

Bogdanović je u poslednjem napadu Hrvata imao šut za pobedu, Ivica Zubac je uhvatio loptu i iznudio faul i slobodna bacanja, ali je promašio oba i tu je bio kraj. Prethodno je i Lovro Gnjidić promašio čak četiri slobodna bacanja u poslednjem minutu, a Bogdanović jedno. Eto kako je Finska nadoknadila osam poena minusa na početku 39. minuta, jer su Hrvati u Rijeci vodili 78:70 i činilo se da imaju "u džepu" plasman u drugu rundu.

Međutim, Hrvatska je prosula i to, pa se neće kvalifikovati na drugo uzastopno Svetsko prvenstvo, jer nije igrala ni 2019. u Kini. To znači da će nastup na Mundobasketu 2014. biti poslednji za Hrvatsku na tom turniru bar do 2027!

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt