Košarka

BOMBA: ODABRALI GA ISPRED DONČIĆA, A SAD ODLAZI! Prvi "pik" prihvatio MILIONE drugog tima, evo kako mogu da ga zadrže!

Autor Mladen Šolak

Odriču ga se posle četiri godine!

Izvor: YouTube/ESPN

Snažni NBA centar Diandre Ejton (23 godine, 211 centimetara) prihvatio je ponudu Indijana Pejsersa da potpiše četvorogodišnji ugovor za čak 133 miliona dolara. Ono što tu vest čini istorijskom je činjenica da on nije igrao Pejsersa, već o njegovoj sudbini i dalje odlučuju Finiks Sansi, koji su ga 2018. godine odabrali kao prvog "pika" na draftu ispred Luke Dončića, koji je odabran treći.

Sansi mogu da zadrže Ejtona, jer je ograničeno slobodni agent, što znači da mogu da izjednače ponudu od 133 miliona i da ga zadrže. "U ovom trenutku ostaje očekivanje da će Sansi izjednačiti ponudu čim Ejton zvanično pristane na 133 miliona", objavio je američki portal "ESPN".

U slučaju da Finiks zaista zadrži Ejtona, neće moći da ga trejduje bar do 15. januara, a u Indijanu neće moći da ga pošalje godinu dana. Sa druge strane, on će takođe imati pravo da stavi veto na bilo koji trejd godinu dana.

Ako se sve zaista odigra u skladu sa očekivanjima i ako Finiks izađe pred Ejtona sa ugovorom na navedeni iznos, biće to najveća izjednačena ponuda u istoriji NBA lige. Do sada je rekordni ugovor bio onaj koji je Oto Porter Džunior potpisao sa Brukklin Netsima 2017, a koji je Vašington izjednačio.

Ejton ima veliku želju da ode u Indijanu da bi tamo bio uparen sa odličnim bekom Tajrisom Haliburtonom, koga se Sakramento šokantno odrekao prošle sezone. Takođe, jako važan igrač u timu Rika Karjlajla biće i šesti "pik" za ovogodišnjeg drafta, Benedikt Maturin (20), koji igra na poziciji beka-šutera i niskog krila.