ŠOU

HIT PRIČA - STEF KARI JE MOGAO DA ZAVRŠI U POLJSKOJ UMESTO NBA! Čuveni trener otkrio sve: Video sam tad jednog igrača...

Autor Nemanja Stanojčić

Poznati trener Rimas Kurtinaitis ispričao je kako je želeo da dovede Stefa Karija u Anvil pre 15 godina...

Izvor: MN Press/Profimedia

Stef Kari, novi košarakaš Anvila iz Vroclava. Možete li da zamislite tako nešto? Verovatno ni najveći navijači tog poljskog kluba ne mogu, ali je to moglo da se desi, tačnije takva je bila ideja trenera Rimasa Kurtinaitisa.

Čuveni litvanski trener isprčao je zanimljivu priču o tome kako je prilikom skautiranja igrača primetio Stefa. Želeo je da ga dovede u svoj tadašnji tim pre 15 godina, ali se malo zaneo.

"Bila je to 2007. godina, vodio sam Anvil iz Vroclava i tražio sam plejmejkera. Gledao sam NCAA turnir zbog jednog igrača i odjednom mi je za oko zapao drugi. Baratao je sa loptom veoma dobro, imao je fenomenalnu kreaciju, njegov šut je bio perfektan. Hteo sam pleja univerziteta Dejvison u Poljskoj, ali mi je taj drugi bek bio u oku. Rekao sam agentu tada "Ne treba mi taj, hoću ovog drugog'", počeo je priču Kurtinaitis za "BasketNews.

Usledila je reakcija agenta koji je počeo da se smeje.

"Pogledao me je dok se smejao i rekao mi je 'Prestani da se šališ, on će biti prvi pik na NBA draftu sledeće godine'. Bio je to Stef Kari. Da, želeo sam Karija u Poljskoj. Tako da, ako ništa duro, bar imam dobro oko za igrače", sa osmehom je ispričao Rimas.

Kari nije izabran na draftu 2008, već 2009. godine i to kao sedmi pik od strane Golden Stejta. Od tada je ispisao istoriju lige, postao najbolji šuter ikada i čovek koji je zauvek promenio način igre u najjačoj ligi na svetu. A, posle priče o Stefu, iskusni stručnjak je pričao i o svom novom klubu koji će igrati u FIBA Evropa kupu, iako su ambicije bile drugačije.

"Poznajem Đordija Bertomeua lično, često smo razgovarali. Sećam se kada sam bio trener HImkija, klub je tražio trogodišnju evroligašku licencu, jer smo imali snažnog sponzora i finanijsku stabilnost, ali nismo dobili tu privilegiju. Evroliga je veoma stroga sa takvim stvarima. Slično je bilo i sada kada smo sa Volvsima pokušali da dobijemo pozivnicu za Evrokupi i FIBA Ligu šampiona. Ne ide to tako lako kada ste novi klub, moramo da steknemo poverenje, da se pokažemo i tek onda možemo da razgovaramo o takvim stvarima", zaključio je Kurtinaitis.