In memoriam

PREMINUO NAJVEĆI ŠAMPION SVIH VREMENA! Cela Amerika u suzama zbog čuvenog košarkaša, bio je veći i od Majkla Džordana!

Autor Mladen Šolak

Preminuo je legendarni Bil Rasel.

Izvor: Profimedia

Slavni košarkaš Bil Rasel preminuo je u 89. godini. Bio je jedan od najvećih u istoriji igre pod obručima, osvojio je čak 11 NBA titula i to u vreme kada nije bilo lako biti košarkaška zvezda kao Afroamerikanac. Učinio je Boston Seltikse velikima pre Larija Birda i od 1956. do 1969. ostvario je rezultate kakve niko ni izbliza nije ponovio – pa ni veliki Majkl Džordan.

Vest o njegovoj smrti objavila je porodica, na njegovom Tviter nalogu:

"Teška srca želimo da obavestimo sve Bilove prijatelje, navijače i pratioce. Bil Rasel, najveći pobednik u istoriji američkog sporta, preminuo je mirno na današnji dan, sa 88 godina, sa suprugom Dženin kraj sebe. Detalji njegove komemoracije biće objavljeni uskoro", navedeno je u saopštenju.

"Bilove dve šampionske titule u srednjoj školi ponudile su nagoveštaj neponovljivog niza timskih uspeha koji su usledili. Dva puta je bio koledž šampion, bio je kapiten zlatnog olimpijskog tima SAD, 11 puta je bio prvak NBA i osvojio je dve NBA titule kao prvi crnac trener bilo kog profesionalnog sportskog tima u Severnoj Americi", objašnjeno je.

"Uz to, Bil je nagrađen nizom individualnih priznanja koje niko nije ostvario ni pre, ni posle njega. Tokom 2009. godine, nagrada za najboljeg igrača NBA finala preimenovana je u "Bil Rasel najkorisniji igrač NBA finala", podsetila je porodica.

Vest o njegovoj smrti potresla je sve u Americi i sigurno će narednih dana NBA liga i legende tamošnjeg sporta naći način da na pravi način odaju poštovanje ovakvom velikanu.