Košarka

TEO OVO NIJE ZASLUŽIO! Muk nakon Pešićeve odluke da je kapiten PRECRTAN - posle 7 dana napušta tim, a objašnjenja nema!

Autori Mladen Šolak Dušan Ninković

Srbija će bez dugogodišnjeg kapitena igrati na Evropskom prvenstvu, a ni večernji sati još nisu doneli zvanično obrazloženje te odluke.

Izvor: MN Press

Šokantna vest stigla je u kasnim popodnevnim satima u ponedeljak iz redova košarkaške reprezentacije koja se ovih dana priprema za Evropsko prvenstvo. I dalje nezvanično, selektor Svetislav "Kari" Pešić precrtao je Miloša Teodosića, a ta informacija odmah je podelila košarkašku javnost u Srbiji

U međuvremenu, sati prolaze, legende se oglašavaju, kao i Teodosićeva supruga, a još nema zvanične poruke selektora Pešića o razlogu (ili razlozima) zbog kojeg je jedan od najvećih srpskih košarkaša "precrtan" posle nedelju dana rada sa reprezentacijom. Nezvanično, u ovom Pešićevom "rezu" ekipu će napustiti i nekoliko novajlija u "A" timu, zajedno sa plejmejkerom koji je poslednjih 15 godina uvek bio vođa tima kada ga povrede nisu sprečavale da to bude.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Još od 2007. godine, kada ga je kao jednog od najtalentovanijih juniora u zemlji Zoran "Moka" Slavnić prekomandovao u A selekciju, reprezentativna okupljanja bez asa iz Valjeva bila su nezamisliva. Zdrav je uzimao loptu i bio vođa, povređen je dolazio da kao lider podrži momke i da stane uz njih i kada ne može na teren.

Bio je jedan od najvažnijih vojnika u ekipi Dušana Ivkovića koja je od 2009. počela da vraća Srbiju na košarkašku mapu počev od "bljeska" na Eurobasketu te godine. Pod komandom Aleksandra Đorđevića vodio je "orlove" ka zvezdanim visinama i osvojio najvažnije medalje... Pod vođstvom takvih veličina i Teo je postao veliki i kao takav nije zaslužio da na ovaj način napusti nacionalni tim, bez ikakvog obrazloženja i uz samo nagađanje šta se krije iza ove odluke i da li se uopšte "krije" bilo šta, osim čisto sportskih razloga. 

Pogotovo će ostati mrlja ako na ovaj način bude završena Teodosićeva (35) era u reprezentaciji, u kojoj je ušao kao član Mokinih "Moskitosa", koji su doživeli krah u Španiji 2007. godine. Već tada, kao golobradi, ali veoma hrabri tinejdžer, Miloš Teodosić je preuzeo lidersku ulogu

Dve godine kasnije, na klupi nacionalnog tima bio je Duda Ivković, a po terenima u Poljskoj "plesao" je upravo Teo, zajedno sa svojim kumom, kapitenom Nenadom Krstićem i članovima generacije koja je nadolazila. Novi lider srpskog tima odigrao je 33 minuta, uz 32 poena, na polufinalnom meču protiv Slovenije. Srbija je nakon produžetka stigla do finala i prve medalje za nacionalni tim posle sedam godina i nezaboravnog Indijanapolisa.

Srbija - Slovenija
Izvor: YouTube/Владимир Станковић

Delovalo je da se Srbija oporavila i da će u narednim godinama medalje ponovo postati naša svakodnevnica, a sa Teom na čelu tako je i bilo!

Usledila je čuvena trojka preko Horhea Garbahose u Turskoj - zatim i krađa o kojoj nećemo sada - pa srebro sa Svetskog prvenstva 2014. godine, na kojem je Teodosić ponovo bio naš najbitniji igrač. Igru reprezentacije organizovao je i dve godine kasnije na Olimpijskim igrama, što iz ove perspektive deluje kao poslednji bljesak u nacionalnom timu. Usledile su godine problema, Evropsko prvenstvo 2017. propustio je zbog povrede, prošlog leta se odazvao kvalifikacijama za Olimpijske igre protiv Italije, a ovog avgusta je malo ko mogao da pretpostavi šta će se dogoditi.

Teodosić trojka preko Garbahose
Izvor: Youtube/Vladimir Ćilerdžić

Da li je Pešić postupio opravdano, tek će se govoriti u narednim mesecima. Pre svega, kada javnosti iznese obrazloženje ovakve odluke koja je bila iznenađenje za sve ljubitelje košarke. Naravno, konačni sud neće davati javnost, već rezultat koji "Kari" i njegov tim naprave i to je prizma kroz koju će se sagledati njegova odluka o tome da Teo ne bude u timu. Međutim, dok sati prolaze, a niko ne zna zašto Teo više nije u timu, očigledno je da je sve to moralo biti izvedeno uz više osećaja.

Sa druge strane, zna Miloš Teodosić sigurno bolje od svih koliko je reprezentacija velika i veća od bilo koga u njoj. Učio je to od legendi srpske košarke, između ostalog i Dude Ivkovića čije je tajm-aute često znao da obogati psovkama koje razmrdaju saigrače, a tako su karakteristične za rođene lidere.

"Znate zašto Teodosić ima slabije lateralne kretnje? Ima velika mu*a, pa mu smetaju. Udaraju o parket i sprečavaju ga da se pomera levo i desno", ispričao je Ivković, jedan od najvećih evropskih trenera čelnicima Olimpijakosa, kada su pokušali da mu ukažu na mane srpskog plejmejkera.

Kao reprezentativac Srbije i Crne Gore Miloš Teodosić osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za igra do 16 godina 2003, kao i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina 2005. u Beogradu. Sa reprezentacijom Srbije do 20 godina Teodosić je 2007. godine osvojio zlato na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina.

Istog leta dogodio se njegov seniorski debi u nacionalnim timu, a zatim i tri srebrne medalje koje je osvojio u narednih 15 godina - 2009. godine na Evropskom prvenstvu, 2014. godine na Mundobasketu i 2016. godine na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Da li će to biti njegovo poslednje odličje u dresu Srbije?