Košarka

NBA LIGA ZABRANILA OVAJ BROJ, A NOSI GA I LEBRON DŽEJMS! Povučen je iz svih 30 TIMOVA, odlukom kakva nikad nije doneta!

Autor Mladen Šolak

U znak poštovanja prema pokojnom Bilu Raselu, liga je napravila potez kakav do sada nije viđen!

Izvor: Profimedia

NBA liga povlači broj "šest" iz upotrebe i više neće biti korišćen ni u jednom timu! To je zvanično potvrđeno u četvrtak, u znak sećanja na Bila Rasela, najvećeg pobednika u istoriji košarke i u istoriji američkog sporta. Slavni as Boston Seltiksa preminuo je 31. jula, a NBA je smislila sjajan način da oda priznanje svemu što je uradio u toku slavne karijere, jer je čak 11 puta bio prvak sa Bostonom.

"Bil Raselov neponovljeni uspeh na terenu i njegov aktivizam u borbi za građanska prava zaslužuju da budu poštovani na jedinstveni i istorijski način. To što ćemo zauvek povući broj 'šest' u svim NBA timovima omogućiće da Bilova uzvišena karijera uvek bude priznata", rekao je NBA komesar Adam Silver.

ŠTA ĆE BITI SA ONIMA KOJI SADA NOSE ŠESTICU?

Ova odluka odnosi se na svih 30 timova i Rasel je prvi igrač koji je dobio ovo priznanje. Takođe, igrači će nositi na dresovima posebno dizajniran amblem u znak sećanja na Rasela.

Mnogi se pitaju šta će sada biti sa brojevima Lebrona Džejmsa i Kristapsa Porzingisa, kao i drugih igrača sa "šesticom"? Objašnjeno je da će oni moći da nose taj broj, ali da više nikome neće biti dozvoljeno da ga odabere. Prošle sezone taj dres nosilo je 25 igrača. 

Među igračima koji nose "šesticu" i koji posle promene timova neće moći opet da nose taj broj su borbeni plejmejker Čikago Bulsa Aleks Karuzo, bivši centar Šarlota i nekadašnji najbolji "Šesti igrač" lige Montrez Herel, kao i trostruki dobitnik te nagrade Lu Vilijams, veteran Atlante...

Tagovi