MONDO INTERVJU

AKO SAM VEĆ NAJBOLJI, ONDA NISAM ZADOVOLJAN! Jao Mile za MONDO: Prelomio sam i rekao - Hajde da čujemo i drugu stranu!

Autor Nikola Lalović

Nekada smo pažljivo pratili svaki njegov potez pod košem, a sada pažljivo slušamo njegovo pitanje. Najbolji novinar među košarkašima i najbolji košarkaš među novinarima pričao je za MONDO!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Jao Mile! Po tom nadimku znali smo bivšeg košarkaša FMP-a, Crvene zvezde ali i Nju Džersi Netsa, a sada se Mile Ilić probio na jedan drugačiji način.

Nekadašnji reprezentativac je 30. marta 2022. godine pokrenuo podkast koji je vrlo brzo osvojio srca ljubitelja košarke, podkast za koji je iskoristio svoj stari nadimak "Jao Mile".

Od prve epizode kada je ugostio Sašu Pavlovića pa sve do sada njegovi nekadašnji saigrači, ali i nekadašnji rivali i treneri pričali su mu priče "sa one strane" košarkaškog terena i uspevali da predstave neki deo svojih karijera za koje nismo znali. Ali ovo nije bio prvi Ilićev izlet u medije. Oni upućeniji se sećaju košarkaškog portala "Basketball sphere".

"Držao sam najjači košarkaški sajt na Balkanu. Bio sam vlasnik najboljeg košarkaškog sajta, imao sam izvanrednu ekipu novinara, najbolji u ovoj zemlji su radili taj posao", priseća se na početku intervjua za MONDO Mile Ilić.

Taj sajt je bio aktivan u poslednjim godinama Ilićeve karijere, kada je nastupao za klubove u Bahreinu, a karijera ga je sprečila da se projektu više posveti i da se sajt održi do danas.

"Nažalost nisam mogao to da ispratim jer nisam ni bio tu, a posle nisam mogao ni finansijski to da ispratim. Radili smo dve pune godine i ponosan sam na taj period. Ugledni evropski i svetski sajtovi su nas prenosili i citirali."

Nakon nekoliko godina u kojima nismo puno puno čuli za njega u prethodna četiri meseca opet je u žiži interesovanja. Podkast koji je pokrenuo već je skupio vernu publiku, ali zašto se proslavljeni centar ponovo odlučio za medije?

"Zašto? Prosto desilo se tako. Kada sam završio sezonu malo duže sam razmišljao šta bi bilo zanimljivo,šta bih mogao da radim i u jednom momentu sam prelomio kada sam video da to može da bude zanimljivo i da bi bilo lepo da čujemo te priče. Karijere tih igrača manje-više znamo, ali to iza ne znamo, pa da približimo publici i taj deo", objasnio je za MONDO Mile Ilić.

Pitanje koje redovno postavlja svojim gostima je kako su se snašli nakon kraja košarkaške karijere, a sam podkast je njegov način da pripremi košarkaše koje sada gledamo na terenu za jako težak i kako kaže konnfuzan period u životu.

"Donekle to jeste cilj. Prvo mi je cilj da ovi što su trenutno aktivni razumeju šta ih čeka kad završe karijeru.To je jedna od najvažnijih stvari, da približim tim igračima da ih nakon kraja karijere čeka jedan mnogo konfuzan deo života gde ne znaš gde ćeš, pogotovo ako se već nisi odlučio šta ćeš da radiš i ako se nisi školovao, edukovao za taj neki posao posle karijere", otkrio nam je Ilić i osvrnuo se na česte bankrote NBA zvezda nakon kraja kairjera u kojima su zaradili milione:

"Naravno, oni kad završe karijeru nastave da troše kao kad su imali milionska primanja. A u tom momentu primanja nestaju, a ti trošiš kao što si navikao.Ti gubiš rutinu života, ti nisi navikao, pogotovo u Americi. Njima je košarka sve i oni će ceo život samo o košarci da pričaju. Oni ništa drugo ne znaju, oni su se uhvatili košarke i sada Amerikanca kad čuješ da kaže: 'Basketball is my life', pa dobro, prijatelju, ali šta ćeš da radiš kad završiš karijeru? A onda pošto nisi sposoban za ništa više, ide se u bankrot i sve veće probleme", objasnio nam je on.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Iako poznato ime i neko ko ima šta da kaže, čoveka visokog 216 centimetara skoro da ne primećujemo u njegovom podkastu. Nekadašnjem NBA igraču je jasno šta je njegova funkcija tu.

"Moj cilj je da čujemo njihovu priču, ja sam tu čisto da ugostim i da postavim pitanje koje mene zanima, o nečemu što znam da se dešavalo jer sam bio i sa te druge strane. Nemam šta tu ja da se ističem. Evo sad sam sa tobom, ti me pitaš, ja ti odgovaram. Ovo je priča da se čuju gosti, koga bude zanimalo zvaće mene da me pita nešto. Ja kroz podkast mogu da ispričam neku anegdotu, da se nadovežem na to, ali ne vidim poentu uopšte da se ističem u tome", vrlo je jasan Ilić.

Do sada je dovodio samo košarkaše, pričao je da ne planira da još uvek radi epizode na engleskom jeziku, ali nikada nismo čuli da li će Jao Mile zauvek ostati isključivo košarkaški podkast?

"To je dilema kojom se vodim u poslednje vreme. Ima zanimljivih gostiju koje bih doveo, a koji nisu iz košarke. Voleo bih da čujem te njihove priče, a mogu da budu povezane sa košarkom. Mislim da bi to bilo dobro, a verovatno ću u nekom momentu to i da uradim. Jer ti gosti koje budem doveo moći će da pomognu ljudima da prevaziđu neke trenutne probleme u životu. Naravno pričamo o bivšim sportistima, koji se sad bave nekim drugim stvarima u životu", objasnio je naš sagovornik.

Na kraju pitanje - šta je potrebno da se desi da bi rekao da je projekat "Jao Mile" uspeo?

"Uh, sad si me bocnuo, nemam pojma šta bih ti rekao. Ja bih voleo da bude najbolji podkast na Balkanu što se tiče košarkaškog domena", rekao nam je Ilić.

Ipak, šta ako se to već desilo?

"Onda nisam zadovoljan, nije to to! Očekujem ja to više i mnogo bolje, tek sam krenuo", završava priču o svom podkastu Mile Ilić!

U narednim danima na MONDU čitatjte opširan intervju sa Miletom Ilićem o njegovoj reprezentativnoj karijeri, iskustvu u NBA ligi, Crvenoj zvezdi, Svetislavu Pešiću, Milošu Teodosiću...