Košarka

SRBIN POBEDIO RUSKU LEGENDU U BASKETU: Veliki uspeh Jovana Crnića u Moskvi - presudio zlatni poen!

Autor Mladen Šolak

Nišlija u uzbudljivom finalu turnira "jedan na jedan" savladao dobro poznatog ruskog košarkaša

Izvor: Матч/Screenshot

Srpski basketaš Jovan Crnić (27) iz Niša osvojio je u Moskvi turnir u basketu "1 na 1". Pobedio je petoricu protivnika, uključujući i poznatog ruskog košarkaša Antona Ponkrašova, u produžetku, zlatnim poenom. Turnir je izazvao veliku pažnju, bio je prenošen i na "Meč televiziji", gledanom sportskom kanalu u Rusiji.

U konkurenciji 12 odabranih je na poziv ruske federacije i pod srpskom zastavom u grupi dobio oba meča, kao i četvrfinale i polufinale, da bi u finalu u uzbudljivom meču sa 10-9 savladao osvajača olimpijskog odličja i evropskog šampiona, Ponkrašova.

Meč je odigran u oktagonu, što će mnogim ljubiteljima basketa biti neobično, ali je donelo dodatnu atraktivnost turniru u Rusiji. 

Crnić je srednju školu završio na Havajima, studirao je na koledžima Severna Oklahoma i Abilejn Kristijan, a 2017. je počeo seniorsku košarkašku karijeru. Nastupao je za Tbilisi, Žilinu, Slobodu iz Užica, francuski ALS basket, Kumanovo i od 2021. za Slobodu iz Tuzle. Prošle sezone je nastupao u drugoj grčkoj ligi.

Ponkrašov (36) je bio član poslednje zlatne selekcije Rusije, koja je 2007. osvojila evropsko zlato, a 2012. bila bronzana na Olimpijskim igrama u Londonu. Najpoznatiji je po nastupu za CSKA Moskvu, za koji je igrao ukupno šest godina, a prošle sezone je iz Himkija otišao u Iran i u međuvremenu se posvetio basketu "jedan na jedan".

Tagovi