Problemi...

BILI SU DEO PEŠIĆEVOG PLANA, A SRBIJA BEZ NJIH MORA PO ZLATO: Strašna petorka već otpala sa selektorovog spiska!

Autor Dušan Ninković

Košarkašku reprezentaciju Srbije čekaju dva meča kvalifikacija za Mundobasket, pa zatim Evropsko prvenstvo na kojem tim želi zlato! Ali, već znamo da ćemo biti oslabljeni na tim susretima!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/MN Press

Selektor srpskih košarkaša Svetislav Pešić danas se na konferenciji za novinare u Areni obratio medijima. Povod za taj razgovor bilo je skraćivanje spiska igrača na koje računa, ali je Pešić pred medijima otkrio da samo Miloš Teodosić više nije deo nacionalnog tima. Uz ekipu za sada - iako su povređeni - ostaju Aleksa Avramović, Nemanja Bjelica i Alen Smailagić, koji od početka priprema nije mogao da trenira punim intenzitetom.

Pešić na raspolaganju ima 19 igrača i oni konkurišu za dva meča kvalifikacija za Mundobasket, ali i za tim koji će putovati na Evropsko prvenstvo u septembru. Već sada je jasno da Srbija na tim mečevima neće nastupiti u najjačem sastavu, jer su petorica košarkaša već otpali sa spiska!

Zapravo, od igrača koji su bili deo Pešićevih planova i zbog različitih razloga više nisu na spisku može da se napravi jedna izuzetno kvalitetna petorka. Možda čak i tim spreman da se bori za visok plasman na predstojećem takmičenju!

Miloš Teodosić - Kapiten "otpao" poslednji!

Izvor: MN Press

Dosadašnji kapiten košarkaške reprezentacije Srbije sigurno neće biti deo nacionalnog tima. Iskusni plejmejker bio je glavna tema u srpskoj košarci, a na konferenciji Svetislava Pešića dobili smo i definitivnu potvrdu da više nije na spisku. "Što se tiče Teodosića sa njim je obavljen dosta dobar razgovor. Moja odluka nije laka ne samo zatoi što je on dugo u reprezentaciji nego za svakog igrača nije laka. Možda je on malo iznenađen, ali to je sastavni deo sporta. Ja sam njemu rekao da ne mogu nakon svega što sam video od njega i od drugih na njegovoj poziciji, ne mogu da mu ponudim status i mesto u reprezentaciji kakav je do sada imao", rekao je Pešić.

Tako je Srbija ostala bez "Tea kapitena", čoveka koji je poslednjih 15 godina bio seniorski reprezentativac. Odazivao se na poziv svakog leta i učestvovao na velikim takmičenjima nacionalnog tima kada god nije bio povređen.

Bogdan Bogdanović - Tu je, ali samo gleda treninge!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Manje ili više, o Bogdanu je sve poznato. On je operisan, ali je i pored toga dolazio, družio se sa igračima. Bio je i u Staroj Pazovi", rekao je selektor Pešić na konferenciji za medije. Pojavljivanje Atlantinog beka i jednog od najboljih srpskih košarkaša sigurno je značilo za građenje timskog duha srpske reprezentacije, iako se već dugo zna da on neće moći da pomogne timu.

Bogdan Bogdanović nije bio ni na prvobitnom spisku od 22 imena, a jedini razlog za to je povreda koja ga je mučila u prethodnoj sezoni NBA lige. Zbog toga u nacionalnom dresu nećemo gledati čoveka koji je na prethodnim turnirima bio najbolji igrač tima, a sa Srbijom ima srebra na Evropskom prvenstvu, Mundobasketu i Olimpijskim igrama.

Nikola Jović - NBA tim rekao STOP!

Izvor: MN Press

Iako još nije debitovao u NBA ligi, na igranje Nikole Jovića za reprezentaciju Majami je stavio veto - iako je želeo da igra! Pričali su u timu sa Floride da imaju velike planove sa doskorašnjim košarkašem Mege, a to je i podrazumevalo i ostanak u Americi tokom leta. Jović je nastupao u Letnjoj ligi, a do početka sezone u NBA će trenirati po programu klupskih trenera, kako bi se što pre navikao na sistem igre u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

Već na "prozivci" koju je Svetislav Pešić održao bilo je jasno da Jović neće moći da doputuje i stavi se na raspolaganje selektoru, pa ćemo njegov debi na velikim takmičenjima za reprezentaciju Srbije morati da sačekamo.

Aleksej Pokuševski - Došao samo da se pozdravi!

Izvor: Profimedia

U sličnoj situaciji našao se i Aleksej Pokuševski, iako je on iskusniji u NBA. Nakon dve sezone i 106 mečeva u dresu Oklahome, Pokuševski nije dobio dozvolu kluba da se odazove pozivu selektora. Ipak, Aleksej je stigao da se pozdravi sa reprezentativcima i poželi im mnogo uspeha u predstojećim mečevima. On je deo odmora između dve sezone proveo u Srbiji, pa je posetio Staru Pazovu i na treningu nacionalnog tima obavio razgovor sa Svetislavom Pešićem.

Nema sumnje da će u narednim godinama moći da se računa na Pokuševskog, koji je naklonost Srbiji pokazao kada je našu zemlju izabrao pre Grčke, iako je imao ponudu da nakon dres Olimpijakosa obuče i dres njihove seniorske selekcije.

Boban Marjanović - Povredio se u važnom trenutku!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Mnogima je bilo iznenađenje odsustvo Bobana Marjanovića sa prvobitnog selektorovog spiska, ali sada smo dobili i detaljno objašnjenje za to. Selektor Pešić je otkrio da se Marjanović povredio tokom meča protiv Letonije, pošto je bio jedan od NBA igrača koji su se odazvali evropskim selekcijama u kvalifikacijama za Mundobasket.

Ta povreda uticala je na Marjanovićevo izostavljanje sa spiska za sledeći FIBA prozor i Evropsko prvenstvo, pa će bez centra Hjustona Srbija krenuti po zlatnu medalju. Marjanović je bio deo tima na Evropskom prvenstvu 2017. godine, kada je osvojeno srebro.

Srbija VEĆ bez petorke!

Selektor Pešić će do početka Evropskog prvenstva morati dodatno da skrati spisak. Kada se to bude desilo, sa njega će ispasti još sedam košarkaša, koji bi uz petoricu za koje već sada znamo da ne igraju Evropsko prvenstvo činili izuzetno jak tim - sposoban da se bori za veoma dobar plasman.

Petorka koja ne ide na Evropsko prvenstvo: Miloš Teodosić - Bogdan Bogdanović - Nikola Jović - Aleksej Pokuševski - Boban Marjanović.