ANALIZA

TRI STVARI KOJE SMO VIDELI OD SRBIJE NA PRIPREMAMA! Pešić počeo da skraćuje spisak - ima DVE velike dileme!

Autor Nemanja Stanojčić

Srbija osvojila turnir, sada slede one najbitnje utakmice za "orlove". Ovo su glavni utisci posle Hamburga...

Izvor: MN Press/Mondo/Stefan Stojanović

Košarkaši Srbije na pravi način završili su pripremni period, osvajanjem turnira u Nemačkoj. U Hamburgu su se prvo namučili protiv Italije, pa su potom bili ubedljivi protiv domaćina takmičenja, obradovali su naciju pred ključne mečeve.

"Orlove" pred Eurobasket čekaju dve važne utakmice u kvalifikacijama za Mundobasket, prvo sa Grčkom kod kuće, pa sa Turskom na gostovanju. Posle svega viđenog na ovom turniru neki zaključci su već mogli da se izvedu.

Donosimo vam tri glavna utiska posle meča sa Nemačkom. Svetislav Pešić video je na koga može da računa i deluje da se polako stvaraju obrisi spiska igrača koje će selektor odabrati. Stiče se utisak da je pitanje centarske linije rešeno, ali da ostaju dileme oko bekovske linije i krilnog centra.

JOKIĆ JE LIDER EKIPE

Izvor: MN Press

Ako je i bilo nekih dilema pred početak priprema, više ih nema - Nikola Jokić je lider reprezentacije. Oko njega se vrti igra "orlova". Protiv Italije je dao ključnu trojku, pa "nacrtao" koš za pobedu Kalinića, nešto slično pokazao je i protiv Nemačke.

U finalu nije morao tolko da "zapinje", za 17 minuta dao je 22 poena, uz pet skokova i jednu asistenciju. Bilo je to i više nego dovoljno za rutinski trijumf. Tu je i sjajni Vasilije Micić koji je bio durgi strelac tima (14, 4as) i od njih najviše zavisi koncepcija igre srpskog tima.

Ne treba o Nikoli previše trošiti reči, dvostruki uzastopni MVP NBA lige nastavlja iznova da pokazuje šta zna i ume. Moraće to da prenese i u predstojećem okršaju sa Janisom Adetokumbom u "Areni". Biće to duel dvojice superstarova...

STVARANJE TIMSKOG DUHA

Pehar na turniru u Nemačkoj ima veliki značaj za tim, videlo se to po završetku utakmice kada je došlo do slavlja. Jokić je bio jedan od najraspoloženijih, gurao je novog kapitena Vladimria Lučića, šalio se sa njim, osmesi su bili na licima svih u reprezentaciji, a tim menadžer Nebojša Ilić pozvao je ceo stručni štab da se slika sa igračima.

Sve to je možda i najbolji pokazatelj stvaranja timskog duha i one dobre atmosfere koja je neophodna da bi se ostvarili rezultati u najvažnijim utakmicama. Odličan ambijent u svlačionici i dobri međusobni odnosi važan su faktor za ono što sledi.

"Ovaj meč protiv Nemačke je zbližio ekipu. Dominirali smo svih 40 minuta, igrali dobro na obe strane terena, rastrčali se. Dobra stvar je sa tim peharom idemo srećni nazad, nastavljamo da se spremamo za ono što nas čeka", rekao je Lučić posle trijumfa.

PEŠIĆ VIDEO NA KOGA MOŽE DA RAČUNA!

Izvor: MN Press

Na dva meča u Nemačkoj nisu igrali povređeni Nemanja Nedović, tek oporavljeni Marko Gudurić, Filip Petrušev nije ulazio u igru, Nemanja Bjelica nije ni putovao, ostao je u Beogadu da radi na oporavku. Nije bilo ni povređenih Alekse Avramovića i Alena Smailagića.

Svetislav Pešić video je na koga može da računa. Deluje da je pitanje oko centarske linije rešeno i ako je sudeći prema minutaži koju je raspodelio igračima u reketu sigurni putnici su Nikola Jokić i Nikola Milutinov, dok bi Dušan Ristić trebalo da dobije prednost ispred Filipa Petruševa i Balše Koprivice. Za razliku od centara, ostale su dve dileme još.

Prva je u bekovskoj liniji. Gudurić se tek oporavio i nije odigrao nijedan meč, a od njega se očekuje da nadomesti izostanak Bogdana Bogdanovića. Imao je ulogu lidera u Fenerbahčeu i pokazao je da to može. Male su šanse da se Avramović oporavi u kratkom vremenskom roku posle obnavljanja povrede, pa deluje da će uz Marka, Jaramaz i Nedović pomagati Miciću u organizaciji igre, u tom slučaju Vanja Marinković ostaje van tima.

Druga dilema je pozicija krilnog centra. Deluje da tu Dejan Davidovac ima prednost u odnosu na Marka Jagodića-Kuridžu. Zbog toga će Pešić morati da prelomi između iskustva koje Marko ime i činjenice da Dejan koncepcijski više odgovara igri tima, posebno u napadu sa utrčavanjima i kretnjama, jasno je da će imati dosta prostora, posebno ako bude u isto vreme na terenu sa Jokićem koga često udvajaju. Videli smo i zanimljiv razgovor njih dvojice tokom priprema...

Prema prikazanom na pripremama i stanju sa povređenim igračima, ovako bi mogao da izgleda spisak od 12 igrača selektora Pešića: Micić, Nedović, Gudurić, Jaramaz, Dobrić, Lučić, Kalinić, Bjelica, Davidovac, Jokić, Milutinov, Ristić. Tu su još sedmorica igrača: Marinković, Jagodić-Kuridža, Avramović, Koprivica, Petrušev, Simanić i Smailagić.