Kakav transfer

DA TAKAV IGRAČ DANAS PREĐE IZ ZVEZDE U PARTIZAN... Bio deo transfera koji je UZDRMAO srpsku košarku, a sad je PROGOVORIO

Autor Nikola Lalović

Skoro tri decenije nakon transfera koji je odjeknuo kao nikada ranije u srpskoj košarci Dragoljub Vidačić se prisetio svog prelaska u Partizan!

Izvor: MN Press/YouTube/screenshot/Jao Mile podcast

Dragoljub Vidačić je devedesetih godina bio jedan od najboljih plejmejkera u domaćoj košarci. a u uslovima zatvorenosti zemlje i bez stranaca u ekipama kvalitetni domaći igrači donosili su titule i plasmane u Evropu. 

Crvena zvezda je tada uspela da oformi jak tim, da uzme titule 1993. i 1994. godine sa ekipom u kojoj su glavnu reč vodili Saša Obradović i Dejan Tomašević, ali i pored jakog kostura tima i odličnih mladih igrača nije crveno-beli tim uspeo da to materijalizuje na najbolji način, prema rečima bivšeg pleja crveno-belih.

"Četiri godine kasnije nekako kao da Zvezda nije uspela tu svoju ekipu i veliki broj mladih igrača koji su bili talentovani da pretvori da bude jedan projekat na duge staze. Mnogo ih je otišlo u Grčku, to je stvarno uticalo: Reljić, Stojaković, Tarlać, Jelić, Vukčević, Ćuk... Sigurno desetak igrača je otišlo u Grčku, a ovi najbolji su otišli u inostranstvo, ali sticajem nekih okolnosti desilo se da je i Tomašević zajedno sa mnom prešao u Partizan", ispričao je on u podkastu "Jao Mile" kod Mileta Ilića. 

Posle tri sezone u Crvenoj zvezdi 1995. odlični plej je prešao u Partizan, a sa njim je otišao i tada već reprezentativac Jugoslavije Dejan Tomašević.  

"Mi smo zajedno prešli u Partizan, isti dan smo potpisali. Partizan je tada bio jači tim, možda malo mlađi jer se Zvezda zainatila i probala da odgovori tako što će da dovede sve što valja. Doveli su dobru ekipu, Sretenović i Luka Pavićević su bili plejmejkeri sa pet evrotitula, Lisica, Aca Gilić, Mirko Pavlović..."

O svom prelasku u Partizan nedavno je pričao i sam Tomašević, pa je čak pominjao i pomisao o povratku među crveno-bele nekoliko godina kasnije. Ali kada je otišao u redove najvećeg rivala to je zaista bio veliki udarac za crveno-bele.

"Iz ove perspektive prošao je odlično. Za Dejana je bio problem jer je Dejan rođen 6. maja na Đurđevdan, on je Zvezdino dete i sa Zvezdom je osvojio i juniorsku titulu i bio je u pravom smislu Zvezdino dete. Iz Beograda, rođen tada, doneo je prosperitet Zvezdi od '91 do '95, bio je reprezentativac u Atini i naravno da je njegov prelazak bio drugačiji nego moj. Nije naš značaj jednak", realan je bio Vidačić.

Sa druge strane, javno se znalo ka koga momak iz Višegrada navija, pa mu je to donekle i olakšalo tako krupan korak u karijeri. 

"Možda je meni olakšalo što nije bilo sporno što sam navijač Partizana dok sam igrao za Zvezdu i to mi niko nije zamerao. Ja sam na terenu prvi bio za to da dobijemo Partizan 50 razlike. Ili ako su oni bolji da ne izgubimo 5 nego 1 razlike. Tako da nije uporedivo to moje i njegovo, a ni ovo njegovo sa ovim danas. Takav igrač danas da pređe, to bi bilo... Dejan je u naletu svoje snage posle četiri godine prešao u Partizan, bio je to problem za Zvezdu", objasnio je Vidačić. 

Jao Mile Podkast - Dragoljub Vidačić
Izvor: Youtube/Jao Mile podcast