Košarka

SRBINU JE ZABRANIO NA EUROBASKET I SVI MORAJU DA GA SLUŠAJU: Nikola je kod KUMA NBA lige, plaše se i da mu se obrate!

Autor Mladen Šolak

O strogom predsedniku Majami Hita Petu Rajliju, ikoni američke košarke, decenijama se priča kao o jako zahtevnom funkcioneru, prethodno treneru i igraču. Ovog leta je Nikoli Joviću rekao da ne ide na EP, a njegove reakcije plaše se i mnogo iskusniji igrači.

Izvor: Zoom/screenshot/Miami Heat

Pet Rajli (77), predsednik Majami Hita, bivši je igrač, trener i legendarni funkcioner o čijoj se disciplini, strogoći i pojavi u celini ispredaju bajke. Mada je među tim pričama mnogo preterivanja, ima i dosta istine, a jednu od takvih istinitih anegdota ispričao je i Judonis Haslem, igrač koji godinama ne nastupa za Majami, ali iz sezone u sezonu ostaje u timu i dobija novi ugovor, sa zadatkom da nove članove uči, a stare podseća na principe Hita – "rad, rad i samo rad".

Gostujući u jednom podkastu, on je živopisno pričao o Rajliju, koji ima i sjajan nadimak – "Kum" (po uzoru na istoimeni film, "The Godfather") NBA lige. "Pet Rejli je ikona. Znate, nikad nisam bio u strahu od bilo kog čoveka, ali mislim da mu se nisam obratio tokom prve dve godine u Majamiju. Bilo mi je nelagodno da to radim. Pet Rajli, takav lik. Mislim da to ljude odmah 'zakuca'. On je prosto je**ni Kum. Pobednik, kao i ja, bez obzira na situaciju u kojoj se nađe. On nije bio najbolji košarkaš, nije bio ni najveći košarkaški trener, ali je sve šanse iskoristio do kraja. Nebo je bila granica", rekao je Haslem.

Ovog leta "Kum" je u Majami Hit doveo srpskog košarkaša Nikolu Jovića i rekao mu da ne nastupa na Eurobasketu jer ima velike planove za njega. Umesto u dresu "orlova", doskorašnji biser Mege provešće kraj leta u Americi, gde mu je Rajli dao ugovor i gde od njega očekuje da odmah počne da brusi svoj talenat, kako bi se što pre uklopio u sistem. Uostalom, koliko poverenje ima u njega pokazao je i time što ga je odabrao u prvoj rundi drafta, kao 27. "pika".

"Nikola zna mnogo toga, posebno u napadu i zna da može da sve to unapredi. Naučiće neke druge stvari i pomisliće 'Vau mogu i to da uradim'. Sa stvari odbrane će dosta da uči, ima tu mnogo tehnika, kako se igra odbrana jedan na jedan, u piku i slično. Njegov paket veština je sjajan, koliko daleko može da ide, zavisi od Nika. Jel mogu da te zovem Nik? Mogu. Super", rekao je Rajli na promociji srpskog košarkaša.

"IMAM 77 GODINA I MOGU VIŠE SKLEKOVA OD VAS"

Rajli je bio je igrač Lejkersa i šampion 1972, bio je asistent u istom timu i takođe šampion (1980), potom je osvojio četiri titule sa istom ekipom (od 1982. do 1988), a onda je taj uspeh ponovio i sa Majamijem 2006. U međuvremenu je u Njujorku devedesetih stvorio jedan od najratobornijih timova u istoriji NBA lige, koje je verovatno samo Majkl Džordan sprečavao da se domognu vrha. Potom je u Majamiju uspostavio svoju kulturu rada, pobeđivanja i to je dalo čitavoj franšizi titulu, kao i notu ozbiljnosti, po koje je verovatno najprepoznatljivija u NBA ligi.

"Prošla je bila sjajna. Bila je puna sjajnih priča i možemo da budemo veoma ponosni na nju", rekao je Rajli nakon što je Majami minule takmičarske godine završio u finalu Istočne konferencije, porazom protiv Bostona u "majstorici". Tri sezone unazad, ekipa je nastupala u velikom finalu (2020) u "bablu". "Žao mi je što se završilo kako jeste. Osećam obavezu da dovršim ono što stvaramo. Ako nešto gradimo tri godine, onda mislim da nam nisu potrebne još tri. Imamo sjajnog igrača u Džimiju Batleru, imamo veterane, sjajnu grupu i veoma me je zabolelo kako smo izgubili u sedmoj utakmici. Nastaviću dalje, imam 77 godina i mogu da uradim više sklekova od vas. Možemo da odemo u salu da to testiramo", rekao je Rajli i stavio svima do znanja da ne planira da uskoro stane.