MONDO SEĆANJE

20 GODINA OD POSLEDNJEG ZLATA SRPSKE KOŠARKE! Naš Bog je Bodiroga, majstor košarke Pešić... "Prvaci sveta, ZAUVEK!"

Autor Milutin Vujičić

Slavna generacija košarkaške reprezentacije na današnji dan obeležava zlatnu medalju sa Svetskog prvenstva u Indijanapolisu.

Izvor: MN Press

I prođe dve decenije... Košarkaška reprezentacija Srbije, odnosno Jugoslavije, na današnji dan pre tačno 20 godina osvojila je Svetsko prvenstvo u Indijanapolisu. Bila je to neverovatna generacija "plavih" koja je predvođena Svetislavom Pešićem napravila čudo u Sjedinjenim Američkim Državama i preko Argentine došla do titule prvaka sveta, ispostaviće se i poslednje zlatne medalje naše košarke.

Nadamo se da je ovo i poslednja godišnjica uz koju "prišivamo" takav epitet, odnosno da će nova Pešićeva generacija uspeti da se okiti zlatom na Eurobasketu, a da ćemo tako i dobiti naslednike Bodiroge, Stojakovića, Divca...

Jugoslavija je tada pre 20 godina odigrala "mršavo" u grupnoj fazi pošto smo izgubili prvo od Španije, pa onda i od Portorika u drugoj fazi, što je značilo da ćemo u nokaut rundu na najtežeg moguće protivnika. Amerikanci, pa još domaćini, mnogi su pomislili da se tu završava san tada aktuelnog prvaka Evrope, međutim da je ova generacija posebna - pokazao je meč u kome smo šokirali ceo Indijanapolis (81:78).

Usledilo je potom teško polufinale sa Novim Zelandom (89:78), a onda i čuveno finale sa Argentinom koje nam je "oduzelo pola života" - na kraju posle drame i produžetka 84:77 (24:19, 17:20, 11:18, 23:18, 9:2).

I posle dve decenije pamti se kako je Vlade Divac promašio oba slobodna bacanja pri rezultatu 75:75 na šest sekundi do kraja, nakon čega su Argentinci mogli do pobede. Ugo Skonokini je krenuo u prodor, pa ga je na polovini "presreo" Jarić, da bi u reketu čekao Vlade Divac čiji faul i dan-danas traže Argentinci. Srećom po Jugoslaviju, sudija se nije oglasio i meč je otišao u produžetke gde su Peđa Stojaković i Dejan Bodiroga trasirali put ka svetskoj tituli.

"Svi su bili kao drogirani. Pritisak u glavama, puls i sve ostalo, u tom trenutku nikoga od nas nije činio sasvim normalnim. U sastavu smo srećom imali mnogo meč - vinera i Bodiroga je rekao: 'Daj momci da stisnemo, imamo ih, još malo samo!' On je kao i mnogo puta i pre i kasnije preuzeo odgovornost i izvukli smo se!", rekao je Pešić pre nekoliko godina za "Kurir" sećajući se tog finala i dramatične završnice u kojoj nismo izgubili fokus, nego smo prigrabili pehar i odneli ga u Beograd gde su ga na ulicama čekale hiljade i hiljade ljudi.

I dočekale su ovaj zlatni tim: Dejan Bodiroga, Dejan Koturović, Žarko Čabarkapa, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Vlade Divac, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević, Milan Gurović, uz naravno stručni štab u kome su bili Svetislav Pešić, odnosno Stevan Karadžić i Aco Petrović.