Iskreno!

NE DAM NIKOM DA NAPADNE OVE DEVOJČICE! MARINA PODIGLA GLAS: One su najbolje što Srbija ima, od njih stvaram igračice!

Autor Dušan Ninković

Selektorka Srbije Marina Maljković analizirala je poraz od Australije na Svetskom prvenstvu.

Izvor: MN Press

Košarkašice Srbije predvođene Marinom Maljković upisale su drugi poraz na Svetskom prvenstvu u Australiji, ali ovaj neuspeh ne treba shvatati tragično. O tome je odmah nakon meča govorila i selektorka koja predvodi podmlađenu generaciju Srbije, ekipu sastavljenu od igračica koje nemaju mnogo iskustva sa velikih takmičenja.

Osim Ivon Anderson i Saše Čađo, gotovo sve ostale devojke na ovom turniru pokazuju kakva je budućnost srpske košarke. One su najbolje što Srbija ima u ovom trenutku, pa ih vredi sačekati i imati strpljenja za njihove pobede u narednim godinama. Upitana šta se dogodilo na meču protiv Australije, Marina Maljković je ponudila objašnjenje.

"Nije se ništa specijalno dogodilo, igrali smo protiv rivala koji je daleko bolji od nas. Nemojte molim vas da se nešto dogodilo. Devojčice koje treniram nikad nisu igrale protiv ekipe kao što je Austrlaija, protiv ovakvih tela, visokih i jakih igračica. Imali smo mi momnete, pravili gršeke kakve ne smemo, ali nije se ništa dogodilo. Sutra igramo protiv Malija koji je jako nezgodna ekipa. Svima zvuče kao autsajderi, ali protiv nas ovde nema autsajdera. Taj Mali je u Beogradu dobio Francusku", rekla je Marina.

Kao što i treba da bude slučaj, Marina je odmah nakon meča stala u zaštitu košarkašica. "Kao što rekoh, mnogo znači našoj mladosti i neiskustvu. Ja neću da dozvolim da neko napadne ove devojke, one to ne zaslužuju. Ne dozvoljavam da iko kaže nešto ružno za njih, one vredno i marljivo rade. One ne igraju Evrokup, Evroligu, nemaju iskustvo velikih utakmica. Pokušaćemo da budemo bolji u naredne dve utakmice. Naše greške stoje, pravimo ih neiskustva, ali ćemo se boriti najbolje što možemo za Srbiju. Suludo je objašnjavati koliko je jaka reprezentacija Australije u ženskoj košarci", izjavila je srpska selektorka.

Zbog pobede nad Japanom u drugom kolu grupne faze, Srbija ima velike šanse da se domogne mesta među četiri ekipe u grupnoj fazi takmičenja. To bi obezbedilo mesto u nokaut fazi, odnosno četvrtfinale za reprezentaciju Srbije.

"Nije dovoljno shvaćeno koliko je velika pobeda nad Japanom. Nisu samo pobedile Japan, pobedile su jaku ekipu Japana. Mi smo u totalnoj smeni generacija i ko zna košarku vidi da nam sledi svetla budućnost. Srbija nikad nije odustala, pa neće ni u naredne dve utakmice. Videćemo da li će to biti dovoljno", dodala je Maljković.

Vremena za odmor i pripremu nema mnogo, Srbija već sutra igra meč koji bi mogao da joj donese prolaz u četvrtfinale Svetskog prvenstva, što bi bio fantastičan uspeh za ovu generaciju reprezentativki. Čak i kada se uzme da su sve ostale ekipe u velikim problemima zbog umora...

"Koliki je razmak, 15 sati? Važno je da se napomene da je strahovit umor posebno kod utakmica iz WNBA. Devojke su pred sam turnir dolazile. Možda nikad nije bilo ovoliko teško. Moje igračice odmah treba da se pojave u Turskoj jer kreće prvenstvo. Vidimo nedostatak svežine kod dosta igračica, to je loše. Kud svi, tako i mi. Mislim da je loše i da to ublažava strašan kvalitet Svetskog prvenstva. Što se tiče poverenja u mlade igračice, one su tu. To je najbolje što Srbija ima, što ja imam. Ja sam spremna da radim sa njima i da stvaram od njih igračice", rekla je Marina Maljković.