Košarka

SRAMOTA! NACISTIČKI POZDRAV, USTAŠKE ZASTAVE I "ZA DOM SPREMNI" U FINALU KUPA: Hrvati ZGROZILI ceo kontinent ovim! VIDEO

Autor Nikola Lalović

Hrvatski klub stigao je do finala kupa u Australiji, a scene sa stadiona sve su zgrozile.

Izvor: Twitter/screenshot/GLR_Clarke/AusSportsGuy1

Sramne scene viđene su na finalu kupa Australija na kome su igrali Mekartur i Sidnej Junajted 58, klub ranije poznat pod imenom Sidnej Kroacija. Mekartur je pobedio sa 2:0, a navijači kluba koji oko sebe okuplja hrvatske imigrante u Australiji nisu tokom utakmice prestajali sa uzvikivanjem ustaških parola. 

Orilo se na "Vestern Sidnej" stadionu "Za dom spremni" i to tako što je jedna tribina vikala "Za dom", a druga odgovarala sa "spremni". Klub hrvatskih iseljenika Sidnej junajted 58 u svom grbu ima ustašku šahovnicu sa prvim belim poljem, a zastave sa tim simbolom su bile svuda među navijačima. 

Snimljeni su i neki navijači na tribinama koji salutiraju i pokazuju fašistički ustaški pozdrav, pa je sve ovo bacilo senku na fudbal i inače senzacionalan dolazak kluba u finale kupa. Pogledajte kako je to izgledalo na stadionu i ispred njega: 

Sidnej junajted je morao da promeni ime iz Sidnej Kroacija osamdesetih godina zbog zakonske regulative u Australiji koja više nije dozvoljavala nacionalne predznake u imenima klubova, pa su tako za novo ime uzeli Sidnej junajted uz broj 58 koji simbolizuje godinu osnivanja ovog kluba. Ovaj klub je postao prvi drugoligaš koji je u Australiji došao do borbe za trofej kupa.

Uspeli su da izbace sve rivale iako su uglavnom igrali sa prvoligašima poput Vestern junajteda i Brizbejn roara, Pošto je finale igrano u Sidneju najviše navijača na tribinama je bilo iz tog grada i navijali su za hrvatski klub, ali ovakve poruke su sve pokvarile: