S05A01

ZVEZDA I PARTIZAN MOĆNI, A MORNAR IMA "ČUDO" OD IGRAČA: Šesta lična o ABA ligi, poslušajte novi MONDO podkast!

Autor Milutin Vujičić

U novoj epizodi podkasta Šesta lična čeka vas priča o ABA ligi. Miloš Jovanović i Edin Avdić analizirali su prva četiri kola takmičenja na Jadranu.

Izvor: Mondo

ABA Liga je opet sa nama! Dobro, ako ćemo iskreno, evo već četiri kola, ali takav je pos’o, uključujemo se klizeći...i imamo šta da vidimo! Iako su neke ocene u najavi sezone bile da će jadransko takmičenje malo „usporiti“ u odnosu na prethodnu sezonu, to se ipak nije desilo. Naprotiv, dobili smo kvalitet na nekim mestima gde ga i nismo očekivali, a glavni favoriti su postali još jači. Crvena Zvezda je renovirala ceo tim i otvorila sa 3-0, uz odloženu utakmicu protiv Cedevite Olimpije. E sad, daleko da je sve tu bez problema, jer novi trener Vlada Jovanović još traži pravu formulu, što se uostalom i vidi na skoru u Evroligi (0-4), a i kadar je prilično fleksibilan što se videlo na nekoliko „kasnih“ pojačanja. Videćemo na šta će sve to da izađe, ali kvalitet je definitivno tu.

Nešto stabilnije deluje vicešampion Partizan, koji je i jači za jednu pobedu u Evroligi. Crno-beli su bez previše problema ostvarili četiri pobede u ABA, a pojačanja su im nekako brže „kliknula“ nego Zvezdina. Sad, sigurno je i do toga što je sačuvana osovina iz prošle sezone sa sve trofejnim trenerom Željkom Obradovićem, ali i pred njima je duga sezona u ritmu na koji nisu još uvek sasvim spremni.

Ostatak lige, kao što smo rekli, je solidno spreman za trku. Budućnost je dovela neke intrigantne Amerikance i za sada to ne izgleda loše. Cedevita Olimpija je...pa...Cedevita Olimpija – trče, šutiraju, skaču, atraktivni su, i možda i ove godine tu svoju matricu usavrše u potpunosti. Zanimljiv kandidat iz senke je FMP, koji je mudro birao pojačanja i sada trener Nenad Stefanović ima mnogo više opcija nego što je to bio slučaj lani u ovo vreme.

Dva velika iznenađenja stigla su u vidu Zadra i Mornara. Zadrani su sa tri pobede u četiri kola izjednačili najbolji start u istoriji ABA, koji su ostvarili 2008 – uzevši u obzir da ih u petak čeka Split, velike su šanse da i oni ostvare pozitivni rekord za svoje knjige. Sve to dolazi na krilima fantastične igre povratnika Luke Božića, koji je sezonu otvorio sa prosecima od 31 poena, 10.3 skoka i 6 asistencija!

Mornar nešto slabije stoji na tabeli – oni imaju po dve pobede i dva poraza – ali je njihovo iznenađenje Deron „Fets“ Rasel. Omaleni plejmejker koji je u Bar stigao direkt sa koledža, gde je branio boje Roud Ajlenda i Merilenda, zaludeo je regionalnu javnost partijama iz prva dva kola kada je vezao 41, pa 47 poena. Očekivano, to nije mogao da ponovi i protiv Partizana, ali dobar utisak i dalje traje – videćemo hoće li nastaviti u visokom ritmu.

Što se ostalih tiče – „ima gi razni“. Igokea je ponovo pogodila sa strancima, što više nikoga ne sme da iznenadi, i deluje kao bezbedan „pik“ za plej-of. Split deluje slabo, Studentski Centar konfuzno. Borac i Mega se muče, mada uvek je lepo videti Dragana Milosavljevića na na parketu. MZT je glatko izgubio mečeve protiv favorita, a onda pokazao zube na domaćem terenu. Cibonu su svi već prežalili još pred sam početak, a evo ih sad sa već dve pobede na saldu.

Zanimljiva sezona pred nama, a jednako zanimljivo, nadam se, biće i naša priča o tome. Uživajte, pa se čujemo za NBA segment!

Ili poslušajte na Soundcloudu: