NEOČEKIVANO

PARTIZANOVA FILIJALA U LIGI SA PREDSTAVNIKOM "KOSOVA": Dunav pristupio novom takmičenju, evo šta je ENBL!

Autor Milutin Vujičić

Dunav iz Starih Banovaca biće učesnik novog regionalnog takmičenja koje ima "amin" FIBA.

Izvor: Youtube/Košarkaška liga Srbije

Košarkaški klub Dunav iz Starih Banovaca nastupaće ove godine u Severnoevropskoj košarkaškoj ligi (ENBL), potvrđeno je u zvaničnoj objavi ovog takmičenja. U pitanju je tek druga sezona novooformljenog regionalnog takmičenja u kome se takmiče klubovi iz severne, centralne i istočne Evrope, a u kome je aktuelni šampion poljska Zjelona Gora.

Ono što je sporno je što je jedan od učesnika i Sigal iz Prištine, klub koji je predstavnik tzv. Kosova, a za sada nema informacija kako će izgledati njihovi međusobni dueli - i da li će ih uopšte biti s obzirom na političku situaciju. Ako bi kojim slučajem došlo do njihovih međusobnih okršaja (za sada nema konkretne najave), to bi bilo prvi put u košarci da su se takmičile ekipe iz Srbije i predstavnici tzv. Kosova.

Raspored još nije objavljen i za sada se zna da će se takmičenje igrati u dve grupe od po osam timova, od novembra 2022. do februara 2023. godine. Po četiri najbolja tima prolaze u plej-of i sve funkcioniše pod "aminom" FIBA.

Osim njih, nastupaju i ekipe iz Izraela (Nes Ziona), Litvanije (Vulvs, Šialuiai), Poljske (Stal Ostrov Velikopoljski, Vilki Morskije Ščećin, Zjelona Gora, Trefl Sopot, MKS Start Lublin), Estonije (Kalev / Kramo, Talteh, Tartu Ulikol), Ukrajine (Budiveljnik), Češke (Basket Brno) i Letonije (Valmijera).

Podsetimo, Dunav iz Starih Banovaca je od prošle godine filijala Partizana i u okviru ove sportsko-poslovne saradnje crno-beli su slali svoje talentovane igrače na "razigravanje" u KLS.