Košarka

HOĆE JOKIĆEVU KRUNU I NATERAO JE CELU NBA LIGU DA GA GLEDA: Amerika u ČUDU pratila šta radi na terenu - ubacio 59 POENA!

Autor Mladen Šolak

Najbolja partija centra Filadelfije Žoela Embida

Izvor: Profimedia

Kamerunski as Žoel Embid (28) odigrao je partiju karijere, u kojoj se nada da će bar jednom osvojiti MVP titulu NBA lige. U noći između nedelje i ponedeljka ubacio je čak 59 poena u pobedi protiv Jute Džez 105:98. Najbolji nastup od kada igra košarku on je ukrasio sa čak 19 pogodaka iz igre (iz 28 pokušaja), kao i sa 11 skokova, osam asistencija i čak sedam blokada. A sve to nakon što je tokom vikenda ubacio 42 poena u pobedi protiv Atlante.

"Nikad nisam video dominantniji nastup, ako posmatramo i napad i odbranu", rekao je posle meča trener Siksersa Glen "Dok" Rivers, koji je u ligi još od 1983, najpre kao sjajni plejmejker, a posle toga kao trener šampionskih Boston Seltiksa. I zaista, potrebno je kopati po istoriji da bi se stekla prava slika o tome šta je Embid uradio prošle noći. U odsustvu svog najboljeg saigrača Džejmsa Hardena, on je ispisao istoriju prema nekoliko kriterijuma:

  • Postao je prvi igrač sa bar 50 poena, 10 skokova, 5 asistencija i 5 blokada u jednoj utakmici od sezone 1973/74, od kada se vodi zvanična statistika
  • U poslednjih 25 sezona nijedan igrač nije u istoj četvrtini ubacio 20 poena, uz pet blokada
  • Postao je prvi igrač od Trejsija Mekgrejdija (2006. godine) koji je u jednoj četvrtini dao više poena od oba tima

"Bilo je smešno, jer je u jednom trenutku trener crtao akciju, na primer 'pikenrol', a ja sam rekao 'Hajde da damo loptu Žoelu' i odgovorio je: 'Slažem se'", rekao je posle meča bek Filadelfije Tajris Maksi. "Pogađao je preko trojice, blokirao sve šuteve... Bio je to veliki nastup", dodao je on.

Filadelfija posle uzastopnih Embidovih magija ima skor 7-7 i moći će da odmara do subote, kada će kod kuće dočekati Milvoki i Janisa Adetokumba.