Košarka

DECENIJE LJUBAVI PREMA KOŠARCI I NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO: Branislav Vujičić dobitnik prestižnog priznanja KS Beograda

Autor Mladen Šolak

Košarkaški savez Beograda uručio nagradu za životno delo treneru Branislavu Vujičiću, prvom čoveku KK Borča

Izvor: Košarkaški savez Beograda

Predsedništvo Košarkaškog saveza Beograda donelo je odluku da se Godišnja nagrada za životno delo i izuzetan doprinos košarci u Beogradu, za 2022. godinu dodeli Branislavu Vujičiću, prvom čoveku KK Borča. "Opšta je konstatacija da je Bane upravo prototip sportskih radnika za koje je predviđena dodela ovakvog priznanja", stoji u obrazloženju.

Vujičić je ovo priznanje dobio nakon više od pola veka u košarci, u koju je ušao najpre kao igrač, a potom ostao u njoj kao posvećeni trener, koji je decenijama pre svega prepoznat po radu sa mladim igračima. U KK Borča, iza kojeg stoji već četvrt veka, on svakodnevno vodi računa prvenstveno o ljudskom razvoju igrača, dok ih uvodi u svet košarke od osnovnih lekcija i prenosi na njih strast prema igri.

Na sajtu Košarkaškog saveza Beograda navedena je i biografija ovogodišnjeg laureata.

Košarkom je počeo da se bavi posle Svetskog prvenstva u Ljubljani 1970. godine. Trenirao je u KK Crvena Zvezda kod trenera Zdravka Kubata, Saše Stanimirovića i Mileta Protića do sezone 1977/78. Na nagovor Višeg košarkaškog trenera i prijatelja Zorana Srećkovića 1979. godine počinje da uči trenerski posao u tadašnjem velikom Malom klubu Partizan (Čukarica).

Od 1985. godine vodio je seniorsku ekipu KK BSK BORČA sa kojom je napredovao 4 ranga takmičenja u tadašnjoj SFRJ. Potom sledi KK BIP, seniorska ekipa, a onda i poziv velikog trenerskog znalca Dragana Dragosavca da se priključi radu u KK FMP Železnik.

1996. godine sa grupom košarkaških fanatika osniva KK Borča, klub koji traje i danas i dalje radi. Za sve ove godine rada, u klubu je košarkaški iškolovano 10-ak operativnih i Viših košarkaških trenera koji danas aktivno rade u košarci. Kroz klub je prošlo mnogo igrača koji su po odlasku iz kluba osvajali sa klubovima evropske titule, a isto tako i sa reprezentacijom evropske medalje. Neki od igrača su na sugestiju kluba otišli u Ameriku i završili koledž, a mnogo bivših igrača su postali veoma uspešni u poslovima koje rade.

"Infekcija" kojom je zaražen 1970. godine je neizlečiva i traje i danas. Ljubav prema košarci ne prestaje ni posle 51 godine provedene u košarci, od kojih 43 kao trener. I danas sa saradnicima u klubu drži treninge nekim novim klincima.

"Naijskrenije čestitke Banetu na značajnom priznanju". 

Tagovi