Košarka

ČUVENI KAMP "KASTA" PROSLAVIO 25 GODINA POSTOJANJA! Neverovatne brojke - 28.000 dece je prošlo tuda!

Autor Nemanja Stanojčić

Košarkaški kamp Kasta proslavio je 25 godina postojanja.

Izvor: KSS

Međunarodni košarkaški kamp "Kasta" proslavio je 25 godina postojanja. U "Kući košarke" u Beogradu među gostima iz sveta košarke i medija govorili su generalni sekretar KSS Zlatko Bolić, direktor kampa Srđan Stojanović i profesor doktor Milivoje Karalejić tvorac ovog kampa.

Pre svega toga prikazan je film o ovom kampu, pa se prisutnima obratio Bolić. "Čak 25 godina trajanja nije mala, već fantastična stvar. Videli ste koliko je hiljada dese prošlo kroz Kastu, koliko je trebalo truda, vremena, organizacije... Najiskrenije čestitam, želim da Kasta traje još dugo, da svi uživaju u njemu, jer su Srđan Stojanović i njegovi saradnici pokazali da znaju kako se kvalitetno radi. Želim svima srećne novogodišnje praznike i puno zdravlja", rekao je Bolić.

KSS Je pre četiri godine licencirao košarkaške kampove u Srbiji, a "Kasta" je prva dobila sertrifikat. "Tražeći pravu reč koja objašnjava moj i stav mojih najbližih saradnika, možda je najbliža – privilegija. Privilegija je što su čelnici Košarkaškog saveza Srbije i svih regionalnih saveza izdvojili vreme da budu danas ovde. Privilegija je i mesto gde obeležavamo ovaj jubilej, u 'Kući košarke' odakle su ispraćene sve naše reprezentacije na velika takmičenja. Trudićemo se da opravdamo i odbranimo status koji imamo i ostanemo dugogodišnji saradnici KSS", poručio je Stojanović.

Kroz ovaj kamp za 25 sezona prošlo je 28,000 košarkaša iz 850 klubova i ukupno 43 zemlje, sa njima je radilo 1,200 trenera, zaista neverovatne brojke. Sve je pokrenuo profesor doktor Karalejić. "Pre svega, želim da čestitam Srđanu, on je ipak glavna karika čitave ove priče... Vrlo mi je teško da u nekoliko minuta sumiram 25 godina rada. Bilo je puno energije, rada, entuzijazma, da bi se došlo do ovog nivoa. Veliki broj ljudi i trenera dao je podršku ovom projektu, Srđan je vrhunski menadžer i normalno je da je uložio najviše energije u realizaciju i organizaciju. Za ovih 25 godina Kasta je izrasla u jedan kamp koji je primer kako treba da se radi. Danas postoji puno kampova, ali je karakteristika Kaste pre svega moj karakteri koja profesija, dakle, nikad nije bilo improvizacije, kreacija je bila dozvoljena u okviru sistematskog rada i programa, ali nikad improvizacija, od prvog dana… I zato je Kasta toliko uspešna i prva je dobila licencu saveza, jer se drži visokih standarda i kvaliteta zaključio je Karalejić.

Na kraju, zaslužnima su dodeljene specijalne plakete i prigodni pokloni. Nagrađeni su prof. dr Milivoje Karalejić, Košarkaški savez Srbije, Košarkaški savez Vojvodine, Košarkaški savez Beograda, Regionalni košarkaški savez Centralna Srbija, Regionalni košarkaški savez Zapadna Srbija, Regionalni košarkaški savez Istočna Srbija, Regionalni košarkaški savez Južna Srbija, Raško Kosovsko Metohijski košarkaški savez, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Petar Rodić, Željko Bugarčić, Sportski žurnal, Kampione kompani, Opština Ivanjica, OŠ "Kirilo Savić" iz Ivanjice, hotel "Park" Ivanjica, Nebojša Krstić, Jovan Čučuković i Branko Aleksić.