Košarka

DA SE ZNA KO JE NAJBOLJI KOŠARKAŠ SVETA: Spektakl Nikole Jokića za kraj godine - ovo nije viđeno više od POLA VEKA!

Autor Mladen Šolak

Nikola Jokić ispratio 2022. godinu još jednim tripl-dablom i neverovatnom partijom protiv Majamija.

Izvor: Profimedia

Nikola Jokić ostvario je osmi tripl-dabl učinak ove sezone u pobedi Denvera protiv Majamija 124:119 (23:19, 37:38, 25:33, 39:29). Dvostruki uzastopni MVP NBA lige u poslednjem meču u 2022. ubacio je 19 poena, uz 12 skokova i 12 asistencija. Neverovatno zvuči da je u 26. uzastopnoj utakmici šutirao bolje od 50 odsto iz igre (8/15), čime je postavio rekord svoje franšize, koju spektakularno vuče kroz još jednu sezonu. Bio je to njegov 84. tripl-dabl u karijeri.

Denver je završio godinu sa učinkom 23-12 i 13-3 kod kuće uz veliku zaslugu i plejmejkera Džamala Mareja. On se mučio kroz utakmicu da pronađe ritam, a onda je u završna dva minuta ubacio sedam od svojih 14 poena - i to u nizu. Majami je vodio 117:115, a onda je Nikolin najbolji saigrač "vezao" trojku, pogođena slobodna bacanja i flouter. Na taj način, sa paklenim tandemom na čelu, Denver je ostao na čelu tabele Zapadne konferencije zajedno sa Nju Orleansom. Oba tima sada imaju skor 23-12 i samo su Boston Seltiksi uspešniji od njih sa učinkom 26-10.

Nažalost, u ovoj utakmici nije bilo okršaja srpskih asova i bivših igrača Mege, Nikole Jovića i Nikole Jokića, jer je Majami poslao rukija Jovića u svoj razvojni tim pred ovaj meč. U gostujućem timu je raspucani šuter Tajler Hiro ubacio 26 poena uz 10 skokova, krilo Bam Adebajo dodao je 22, ali to nije bilo dovoljno da padne moćni Denver. Među Nagetsima su osmorica igrača ubacila dvocifren broj poena, a najefikasniji bio je bek Kentevijus Kalvel-Poup sa 20, i to bez promašaja iz igre (4/4 za tri poena).

Denver odlazi na zasluženi predah za Novu godinu, posle devet pobeda i pet poraza u decembru. Nikola je u odlazećem mesecu prosečno postizao po 29 poena, uz 12 skokova i 10 asistencija. Samo je Vilt Čemberlejn 1968. uspeo da odigra čitav kalendarski mesec u kojem je prosečno beležio tripl-dabl učinak po meču, uz prosečan šut od 60 odsto iz igre. Dok se preostali lideri Denvera, Marej i Majkl Porter Džunior, muče da ustale formu i da igraju dobro u kontinuitetu, od Nikole se uvek može očekivati samo jedno - najbolja košarka na svetu.

Jokić i ekipa odmaraće do 2. januara, kada će igrati veliki derbi protiv Boston Seltiksa, takođe kod kuće. Pogledajte kako je Nikola odigrao u poslednjem meču u 2022:

Nikola Jokić Denver Majami
Izvor: YouTube/Cookies & Kareem