POČINJE USKORO

FIBA LIGA ŠAMPIONA POKREĆE NOVO TAKMIČENJE! I ABA liga će imati predstavnika - ovako će sve izgledati!

Autor Nemanja Stanojčić

FIBA Liga šampiona pokreće novo takmičenje.

Izvor: Profimedia

Nova godina, nova ideja za FIBA Ligu šampiona. Odatle je stigla zvanična potvrda o osnivanju novog takmičenja - Omladinske Lige šampiona. Tamo će se takmičiti timovi do 18 godina. Učestovaće 10 ekipa iz osam različitih država u ligaškom formatu i oni će se boriti za titulu.

Odlučeno je da u prvoj sezoni Tofaš bude domaćin ovog takmičenja, a mečevi će se igrati u dve dvorane u Bursi, šampion će biti poznat 15. aprila, pošto će se tada igrati finalni meč. "Ovo je novo i sveže takmičenje, projekat koji će zadovoljiti potrebe mnogih klubova. Ujedno je i logičan step u razvoju evropske košarke kada su mladi igrači u pitanju. Sigurno će im značiti da dostignu što veći nivo", rekao je izvršni direktor FIBA Lige šampiona Patrik Komninos.

Na prvom takmičenju učestvovaće Bnei Herzlija (Izrael), Nimburk (Češka), Ostende (Belgija), Hapoel Jerusalim (Izrael), Igokea (BiH), Tenerife (Španija), Ludvigsburg (Nemačka), Ritas (Litvanija), Mursija (Španija) i domaćin takmičenja Tofaš. Žreb će biti održan u februaru i timovi će biti podeljene u dve grupe od po pet timova. Tria dana će se igrati mečevi grupne faze, a po najbolja dva tima iz obe grupe igraće u polufinalu, dok će se ostali boriti za plasman.