Košarka

EKSPLOZIJA U NBA LIGI, LUKA DONČIĆ DOBIO "TEMPIRANU BOMBU": Ili će mu pomoći ili će UPROPASTITI ekipu - već je to radio!

Autor Mladen Šolak

Eksplozija je odjeknula Amerikom - Kajri Irving je postao saigrač Luke Dončića

Izvor: Profimedia

Naćudljivija NBA zvezda Kajri Irving (30) prešao je u Dalas Maverikse! U istom vikendu u kojem je potvrđeno da želi da promeni tim, najtalentovaniji plejmejker sveta napustio je Bruklin Netse posle katastrofalne troipogodišnje epizode i pojačao ekipu čudesnog Slovenca. Da li će joj pomoći kao što je pomogao Lebronu u Klivlendu ili će se sve raspasti oko njega kao u Bostonu (gde mu i danas zvižde) ili u Bruklinu, gde je pravio haos iz meseca u mesec? Teško je predvideti, ali sigurno je samo to da će biti veoma uzbudljivo.

Ukratko, Kajri je od dolaska u Bruklin u leto 2019. zaradio više od 100 miliona dolara, ali je za to vreme propustio čak 134 utakmice, odbio da se vakciniše zbog čega dugo nije igrao, nije hteo da igra ni u "bablu" u Orlandu u vreme korone, a uz to je promovisao antisemitski film i napravio haos i saigračima i klubu i pre svega sebi... Na sve to, uprkos svom beskrajnom talentu, Irving je pomogao ekipi da pobedi u samo jednoj plej-of seriji i nije je približio ni za pedalj osvajanju titule, koju je uzeo u Klivlendu kao podrška Lebronu Džejmsu. Kraj "Kralja" je  finalu protiv Golden Stejta dao jedan od najvećih koševa u istoriji košarke - za kultni prokret u finalu 2016. i titulu Kavsa, ali nakon toga nije ni izdaleka video NBA finale.

Dve sezone je proveo u Boston Seltiksima, u čijoj hali i danas trpi uvrede, a nakon što je provukao Bruklin kroz drame kakve na kakve nisu ni pomišljali, dobiće šansu za novi početak - kraj Dončića. Luka će ovim sigurno izgubiti apsolutni prioritet u igri Dalasa (iako će sigurno ostati igrač "Broj 1"), a biće izazovno videti i njihov odnos i to kako će trener Džejson Kid "hendlovati" verovatno najproblematičnijeg superstara NBA lige.

Maveriksi će zauvrat Bruklinu dati krilnog centra Dorijana Fini Smita (29) i kombo-beka Spensera Dinvidija (29), kao i "pik" prve runde drafta 2029. uz dva "pika" druge runde istog drafta. "Pregovori dva tima ubrzani su u nedelju. Lejkersi i Netsi si razgovorali, ali je Bruklin ipak odabrao Dalasovu ponudu, jer je uključila plejmejkera i krilo, uz draft 'pikove'", objavio je ESPN.

Dalas je trenutno šestoplasirani na tabeli Zapadne konferencije sa skorom 28-26, dok iza Kajrija ostaje Bruklin sa 32-20, na četvrtom mestu Istoka.