Košarka

SIN NBA LEGENDE OD DANAS JE ŽENSKO! Majka se protivila svemu, ali košarkaš i dete su uspeli - evo kako se sada zove!

Autor Mladen Šolak

Sin Dvejna Vejda dobio je u subotu napismeno da može da promeni pol i ime. Više se ne zove Zajon

Izvor: Profimedia

Sud u Kaliforniji u subotu je zvanično dozvolio Zajonu Vejdu, sinu NBA velikana Dvejna Vejda, da postane žensko i da promeni pol i ime u Zaja Vejd. Zaja ima 15 godina, rođena je u Majamiju i ovaj dan je čekala od 2020, jer sada ima i napismenu potvrdu da može da promeni pol.

U čitavoj proceduri Zaja ima veliku podršku svog oca, koji je pisao sudu da omogući njegovom sinu da zvanično promeni pol. Životna priča njegovog deteta postala je poznata širom zemlje 2020, kada je Zaja saopštila da je transrodna osoba. Njena majka, Sivon, bivša Dvejnova supruga, takođe je pisala sudu i tražila da promena pola i imena ne bude dozvoljena, jer je smatrala da bivši košarkaš želi da finansijski iskoristi publicitet oko svog deteta.

"Zabrinuta sam da Dvejn vrši pritisak na naše dete da promeni ime i pol da bi iskoristio finansijske benefite koje ima od brojnih kompanija", saopštila je Vejdova bivša supruga, sa kojom ima i sina Zaira (21). Vejd ima još dvoje dece sa dve različite žene - ćerku Kaviju Džejms (4) i sina Ksavijera (9) i rekao je da podržava dete u promeni pola isključivo u njenom interesu.

"Niko u našoj kući ne bi bilo kada primorao Zaju ili bilo koje naše dete da uradi bilo šta protiv svoje volje, a kamoli da promeni identitet. Ovo nije igra za moju porodicu i posebno nije za Zaju. Ovo je njen život", takođe je napisao na društvenim mrežama nekadašnji NBA šampion i jedan od najboljih igrača u novijoj istoriji lige. Vejd je javno govorio o razgovoru sa sinom koji mu je rekao da želi da postane žensko. Ostao je u šoku i bio je oduševljen hrabrošću deteta. "Rekao sam - ti si naš lider. Ti si naš lider i ovo je tvoja šansa da ti se dopusti da se čuje tvoj glas", priznao je Vejd u jednom TV gostovanju.