Košarka

JOKIĆ IMA NAJGORI TIM IKADA - OVAJ PODATAK TO DOKAZUJE: Dok su oko Lebrona, Janisa i Karija zvezde, Nikola igra SAM!

Autor Nikola Lalović

Nikola Jokić je uspeo ispodprosečan tim da dogura do prvog mesta Zapada, a ovaj podatak dodatno pokazuje koliko je čudo to što je izveo.

Izvor: Profimedia

Nikola Jokić nosi Denver ka prvom mestu Zapadne konferencije NBA lige, a još je impreisvniji njegov učinak kada se zna sa kakvom ekipom to uspeva. U finišu regularnog dela svoje osme sezone u najjačoj ligi sveta centar iz Sombora još uvek čeka saigrača koji bi mu doneo elitni kvalitet u tim. Koliko zapravo nije imao podrške u Denveru govori i neverovatan podatak da za osam sezona koliko je tamo nijedan njegov saigrač nije biran na Ol Star meč, niko nije ušao u neku od prve tri petorke na kraju sezone i niko nije biran u najbolju defanzivnu petorku lige!

Za osam sezona nijedan saigrač Nikole Jokića nije zaslužio nijedno od ovih priznanja, a koliko je to retko i koliko zapravo sportski sektor Denvera ne radi dobro svoj posao govore i čiste brojke. Ako se pogleda prvih osam sezona u ligi i zbroje ove prestižne nagrade najveću pomoć je imao Medžik Džonson. On je 1979. godine stigao u Lejkerse gde su već bili Karim Abdul-Džabar,Spenser Hejvud i Majkl Kuper, a tokom uvodnih osam sezona u ligi njegovi saigrači su 13 puta birani na Ol Star, šest puta u najbolje petorke NBA i 10 puta u najbolje defanzivne petorke, dobili su ukupno 29 najvećih NBA priznanja što je apsolutni rekord.

Sledeći na listi kada su nagrade saigrača u prvih osam godina NBA karijere u pitanju je Leri Bird sa 26, saigrači Kobija Brajanta su od 1996. do 2004. godinje dobili 23 priznanja, a saigrači Karla Malouna 20. Od aktivnih igrača najviše pomoći je imao Derik Rouz sa 17 nagrada saigrača - 9 nastupa na Ol staru, 2 biranja u najbolje petorke i 6 u najbolje defanzivne petorke. U prvih osam sezona u ligi saigrači Rasela Vestbruka i Stefa Karija su takođe dobili 17 nagrada, kod Džejmsa Hardena ta brojka je 16, kod Kevina Durenta 12, a kod Janisa Adetokumba i Lebrona Džejmsa šest.

Najmanju podršku u uvodnom delu karijere od velikih zvezda imao je Majkl Džordan sa samo pet nagrada svojih saigrača u prvih osam sezona. Što se tiče Nikole Jokića za sada niko od igrača sa kojima je igrao nije bio ni blizu da dobije neku nagradu, a sva je prilika da će se tako nastaviti i u narednim godinama.