TO SE ČEKALO

SAKRAMENTO JE OVO ČEKAO OD PEĐE I DIVCA! Kingsi posle 17 godina u plej-ofu, prekinut NAJGORI niz američkog sporta

Autor Milutin Vujičić

Ekipa za koju su mnogi u Srbiji počeli da navijaju zbog Stojakovića i Divca "dohvatila" je plej-of prvi put još od vremena...Stojakovića i Divca.

Izvor: Profimedia

Sakramento je prethodne noći razbio Portland 120:80 i tako došao do "zlata vredne pobede". Kingsi su ovim trijumfom obezbedili mesto u plej-ofu na šest kola pre kraja regularnog dela sezone, čime su prekinuli crni niz kakav američki sport ne pamti. Verovali ili ne, ali punih 17 godina Sakramento nije uspeo da dođe do doigravanja što je najduži post u najvećim američkim sportovima (hokej, američki fudbal, bejzbol i košarka).

Klub za koji su mnogi u Srbiji navijali zbog Peđe Stojakovića i Vlada Divca, još od njihovog vremena nije osetio čari "postsezone". Poslednji put su još u sezoni 2005/06 igrali u plej-ofu, a u toj sezoni su Divac i Stojaković već napustili Kingse. Tadašnju četu trenera Rika Adelmana je u prvoj rundi izbacio San Antonio 4-2. Primera radi, za tu ekipu igrali su Bred Miler, Ron Artest, Majk Bibi, Kevin Martin, Džejson Mart, Fransisko Garsija... Dakle, sve košarkaši koji su davnih dana postali penzioneri, pa su navijači Kingsa baš morali da se strpe.

Moralo je da prođe mnogo sušnih godina, sve do sezone u kojoj je trener Majk Braun uspeo da "posloži" ekipu. Predvodi je naravno fantastični Dieron Foks, koji igra košarku karijere, dok je tu i odlični Domantas Sabonis, iskusni Harison Barns, kao i Kevin Hurter i Kigan Marej, igrači koji imaju vrlo važnu ulogu tokom čitave sezone.

Ako na to dodamo i Malika Monka i Treja Lajlsa dobijemo zainsta vrlo zahvalnu ekipu koja je pre svega dobro vođena, a koja je takođe iskoristila i blagu krizu Zapada da napravi plasman u plej-of i to sa vrlo visoke pozicije.

Kako sada stvari stoje, Kingsi će sa trećeg mesta u plej-of, gde ih prema aktuelnom stanju na tabeli čekaju Voriorsi, međutim mnogo toga može da se promeni do kraja. I dalje imaju šansu da preskoče Grizlise na drugom mestu, dok je moguće i mnogo promena ispod njih. Timovi od četvrtog do desetog mesta su u "tri pobede", tako da verovatno do poslednjeg dana nećemo znati potpuni izgled kostura.

NBA REZULTATI

Indijana - Mivloki 136:149
Bruklin - Hjuston 123:114
Njujork - Majami 101:92
Filadelfija - Dalas 116:108
Čikago - L.A. Lejkers 110:121
Memfis - L.A. Klipers 132:141
Oklahoma - Detroit 107:106
San Antonio - Juta 117:128
Finiks - Minesota 107:100
Portland - Sakramento 80:120